Какво представляват съвременните котли на твърдо гориво?

14.07.2022 11:24

Какво трябва да имаме предвид при избора на котел на дърва? Котлите на твърдо гориво все още са много търсене поради тяхната ниска цена и надеждност.

Съвременните модели котли на твърдо гориво са се отдалечили доста от старите си събратя и е напълно възможно да ги използвате като основа на отоплителна система. В допълнение към стандартните енергонезависими конфигурации, има автоматизирани, свързани с мрежата, много по-ефективни модели, както и котли с продължителност на изгаряне на маркера от няколко дни и комбинирани конструкции, предназначени за инсталиране на газова горелка или нагревателни елементи.

Какво представляват модерните котли на твърдо гориво?

Модерният котел на твърдо гориво е изключително подов, едноконтурен или двуконтурен отоплителен котел с водна верига. В зависимост от дизайна и материала на топлообменника, котелът TT може да работи с дърва за огрев, въглища и дървени въглища (включително антрацит), торф, кокс, брикети и пелети. Простите механични модели са напълно енергонезависими, тоест, не изискват електрическа връзка.

Котел на дърва  – устройство и принцип на действие

В основата си устройството и принципът на работа на съвременните котли на твърдо гориво остават ясни и непроменени:

  • Горивото се зарежда в горивната камера, след което се запалва ръчно.
  • Стените на горивната камера са топлообменник, вътре в който циркулира охлаждащата течност.
  • При нагряване стените на топлообменника предават топлинна енергия на охлаждащата течност, която след това циркулира в цялата отоплителна система на къщата, отделяйки топлина през радиаторите и връщайки се в котела.
  • Кислородът за изгаряне на гориво се взема от помещението, през отвор в долната част на котела (духалка). Продуктите от горенето се отстраняват през комина поради естествената тяга.
  • Дъното на горивната камера, като правило, е решетка, през която пепелта се събира в кутията за пепел отдолу.
  • Количеството подаван въздух и интензивността на горене се регулират от степента на отваряне на клапата на вентилатора, това става чрез завъртане на механичния термостат. Той присъства в основния комплект на почти всеки модерен ТТ котел. Също така някои модели са оборудвани с котлон в горната част на тялото.

Котли с продължително горене

Тази категория включва котли, в които продължителността на изгаряне надвишава 24 часа. Такива котли струват повече от класическите. Те обаче решават основния недостатък на моделите с твърдо гориво – необходимостта от постоянно презареждане.

Разбира се, за да се постигне дълго горене в такива котли, се използва увеличена горивна камера (от 60-80 до стотици литри). Но същността на технологията, на първо място, е в горния метод на изгаряне – горивото изгаря отгоре надолу, но не напълно, а само горния му слой. При достигане на зададената температура, подаването на кислород се намалява и котелът преминава в режим на тлеене, като максимално ефективно изразходва запаса от гориво в камерата. Ако ефективността на класическите модели е средно около 75%, тогава за котлите на твърдо гориво с продължително горене – 85-90%.

Важно е обаче да се знае, че продължителността на горене зависи от вида на горивото. Ако производителят твърди, че котелът е в състояние да поддържа изгарянето до 3 дни, това означава, че такива показатели могат да бъдат постигнати с помощта на добри въглища с ниско съдържание на пепел (до 15%) и за предпочитане дървени въглища (например, клас А). Дърва за огрев в такъв котел ще изгорят за 8-16 часа. Друг недостатък на този дизайн е липсата на двуконтурни модели с продължително горене на пазара.

Комбинирани котли

Универсалните смесени котли са основно класически котли на твърдо гориво, но с възможност за монтиране на газова горелка или нагревателен елемент. Първоначално комбинираните модели работят в стандартен режим, като изгарят твърди горива. Но е достатъчно да монтирате газова горелка в специалните крепежни елементи на предната врата и котелът ще бъде напълно подходящ за работа на природен газ. Електрическите котли на дърва често вече имат предварително инсталиран блок от нагревателни елементи, които могат да се използват като допълнителен източник на топлинна енергия, например през нощта, когато дървата за огрев в пещта вече са изгорели.

Като цена такива котли не са много по-скъпи от класическите котли на твърдо гориво, а са почти еднакви по размер.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: