Клиниката по хирургия в болница „Сърце и Мозък“ проведе курс по възлообразуване

13.07.2022 10:14

Студенти по медицина, които са част от екипа на Клиниката по онкологична и обща хирургия на високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в Плевен, имаха възможност да участват в теоретично-практически курс на тема „Възлообразуване в хирургията – базисно хирургично умение“. Преминалите успешно обучението са Диана Красимирова – четвърти курс, и колегата ѝ Християн Христов – студент в пети курс. Те получиха своите сертификати лично от проф. Тони Веков – председател на Съвета на директорите на Българския Кардиологичен Институт и болниците „Сърце и Мозък“ в Плевен и Бургас, който им пожела успех на професионалното поприще и подчерта, че „Сърце и Мозък“ остава основният център за специализация на млади лекари в България.

Курсът за надграждане на базисни хирургични умения към болницата е по идея на проф. Ташко Делийски – началник на Клиниката по онкологична и обща хирургия: „Инициативата е в духа на политиката на болницата за непрекъснато обучение на студенти и лекари и надграждане на техните знания и умения. В случая целта е да бъдат усвоени познания и умения по много важната за хирургичната дейност оперативна техника възлообразуване. Във всяка медицинска специалност, свързана с оперативна дейност, се правят хирургични възли, посочи проф. Делийски. И допълни: „За всеки лекар, интересуващ се от техниката възлообразуване, особено за тези, които правят началните си стъпки в някоя от оперативните дисциплини, ще бъде от голяма полза да се запознае по-обстойно с теорията и в тренировъчна обстановка с практическата страна на този въпрос.“

Курсът за възлообразуване като базисно умение в хирургията започва преди две години в „Сърце и Мозък“ Плевен. Първият успешно завършил този курс е д-р Васил Нейков – специализант по обща хирургия, един от многообещаващите млади лекари днес в екипа на Клиниката по онкологична и обща хирургия на болницата. „Възлообразуването е важна част от нашата работа и затова курсът е изключително полезен. Тази дейност се извършва от всички лекари с хирургична насоченост. В специализираната литература възлите са представени като правилни и неправилни, а в ежедневието си хирурзите често оформят различни конфигурации, които са удачни при конкретния пациент“, споделя д-р Нейков.

Идеята на проф. Ташко Делийски и неговия екип е курсът да се разрасне и да даде възможност на още много студенти и млади специалисти да усвоят по най-правилния начин базисни умения в тази техника.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: