Хореографът на НФА „БЪЛГАРЕ“ Христо Димитров: С корав дух се оказа плевенската публика!

12.07.2022 17:30

– Г-н Димитров, за нас като зрители е радостно, че след почти двугодишното прекъсване паради пандемията отново можем да се докоснем до изкуството на „БЪЛГАРЕ“. Плевенчани още помнят вълнуващата емоция отпреди 4 години, когато изиграхте спектакъла „Осмото чудо“ докрай, въпреки проливния дъжд, излял се над Летния театър.

И ние пазим този вълнуващ спомен. Това е едно от най-емоционалните ни преживявания, откакто ансамбълът съществува. С корав дух се оказа плевенската публика! Ние играхме под пороя, но и вие не мръднахте, стояхте до последно и никой не си тръгна! Велико си беше, зареждащо и съвсем българско! Няма как да забравим тази невероятна вечер, в която българският дух обедини танцьори и публика в едно и показа, че може да бъде по-силен от природата. С такива спомени още по-мотивирани ще играем този четвъртък вечерта на същата сцена за плевенчани. И пак да завали, и ние, и вие ще сме там!        

– Ще представите нов спектакъл от репертоара си. Какво да очакваме от „Обичаите на България“?

Този спектакъл е реализирана отдавна замисляна идея, поднесена с креативност и динамика. Включва едни от най-красивите  празници и обичаи, които народът ни е създал и опазил. Те са от различни фолклорни области на страната ни. В продължение на два часа и половина в цялата им красота пред зрителите ще бъдат представени обреди и песни, уникални маски и костюми, грабваща с ритъма си хореография, истории и послания, които българинът пази в сърцето си. Ямболските коледари, мистичните калушари, ладуване край Дунава и лазарките от Шоплука, Гергьовден в Родопа планина и богата сватба в Тракия – „БЪЛГАРЕ“ ще поднесат всеки един обичай с вдъхновение и присъщите си темперамент и артистичност за вас!

– Кое е различното в този ваш спектакъл?

Различното е, че в този спектакъл аз вече не участвам като танцьор солист, както беше досега, а съм Разказвач, който ще ви споделя много интересни истории и специфични детайли за българските обичаи, които може би ще чуете за първи път. Другото различно – получи се най-веселият спектакъл от целия ни репертоар. И третото различно е, че „Обичаите на България“ ще бъде игран на плевенска сцена само сега, един-единствен път! Представлението се осъществява под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански.

– През настоящата 2022 година Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ отбелязва 20 години от създаването си. Какво подготвяте по този повод?

Преди 20 години, на 1 октомври 2002 г. в София аз и сестра ми Елена Андерсон събрахме в залата екипа ни за първата му репетиция – в деня, когато се отбелязва Световният ден на музиката, а също се чества и Йоан Кукузел – покровител на българските певци и музиканти. И считаме този момент за рожден ден на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“. Още с появата си той се разви като най-големия частен професионален фолклорен ансамбъл у нас, че и в Европа. Най-новият проект в репертоара ни посветихме на важната юбилейна годишнина, която България отбелязва през настоящата 2022-ра – 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от завършването на епохалния му труд „История славянобългарска“. Спектакълът „Паисий“ е със специалното участие на актьора Димитър Селенски и вече покорява сцените в страната. А по повод скромния ни професионален юбилей каним приятели и почитатели на 6 октомври вечерта в Зала 1 на НДК – София да отпразнуваме заедно 20-годишнината на ансамбъла по специален начин.

– Представяте в Плевен „Обичаите на България“ на 14 юли, в четвъртък, на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“ от 20.30 часа. Има ли свободни билети?

Да, все още могат да се намерят свободни места.  Билети можете да закупите в Билетния център на бул. „Данаил Попов“15, срещу Дома на книгата в Плевен /тел. 0887445264/, и вечерта преди спектакъла на каса пред Летния театър.

„БЪЛГАРЕ“ ще сме там и ви очакваме, като обещаваме една много емоционална среща с българските традиции!

Снимки: Петко Станчев

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: