Над 1000 сделки с имоти в Плевен за тримесечие. Актуалните имотни цени

12.07.2022 10:31

Пазара на имоти в Плевен е горещ, като търсенето сериозно изпреварва предлагането.

Анализаторите от платформата за недвижими имоти в Плевен Реалистимо преглеждат статистиката за цените и сделките в града.

Около 800 евро на квадратен метър е цената на класически двустаен апартамент от 60 квадрата в Плевен. Цената на квадрат може и да мине 1000 евро за обширен тристаен апартамент в центъра на Плевен. Ако търсите ново строителство в широкия център, стойността на квадрат пада с около 100 евро и е около 900 евро на квадратен метър.

Плевен е един от районите с над 1000 сделки за тримесечие, сочат данните на Агенцията по вписванията. За периода 1 януари до 31 март 2022 година, Агенцията отчита 1016 продажби на имоти.

В същото време новите сгради, въведени в експлоатация в Плевен за същия период, не са много – 53 на брой и са четири пъти по-малко от разрушените за първото тримесечие. Същото е съотношението и на съборена полезна площ спрямо нова полезна жилищна площ в Плевен.

По отношение на строителството за Плевен може да се каже, че то е по-активно в сравнение с райони като Габрово и Ловеч например, но далеч от нивата във Велико Търново и Русе. Това обаче не се отнася за активността в търговията с имоти. Градовете с над 1000 сделки за тримесечие не са много в България, а Плевен е един от тях.

Развитието на пазара на имоти в Плевен отговаря на тенденцията, че търсенето е по-голямо от предлагането. В района са налични общо около 147 000 жилища, като близо 64 на сто от тях за двустайни и тристайни. За разлика от съществуващите жилища, сред новопостроените най-много са тристайните и четиристайни имоти – общо около 80 на сто от всички.

По данни на Националния статистически институт в Северозападен район, където се намира и Плевен, поскъпването на цените на жилищата за периода 2015-2021 г. (последно тримесечие) е средно с около 40 на сто. За новите жилища това поскъпване е по-ниско – между 15 и 16 на сто, а за съществуващите – 44,5 на сто.

Реалистимо е сайт за обяви за недвижими имоти, както за жилищни имоти тип апартаменти и къщи, бизнес имоти като магазини и офиси, така и за парцели. Платформата постепенно отваря идекса си за големите градове в България, като този месец официално стартира във Варна и Бургас. В сайта са поместени частни обяви от собственици и частни лица без комисионна, обяви от професионални агенции и търгове от съдия изпълнители.

Платена публикация

#тагове:

НАЙ-НОВИ: