Избор на водоструйка

12.07.2022 16:05

Колата, фасадата на къща и много други неща периодично се замърсяват. Ръчното отстраняване на такива замърсители е трудно и отнема много време. Много по-удобно е да използвате водоструйка под налягане – устройство, което почиства цялата мръсотия с мощна струя вода.

Ако решите да закупите водоструйка с високо налягане трябва внимателно да изберете и изясните техническите характеристики.

Какво е машина за миене под налягане?

Водоструйката се състои от двигател, помпа, маркуч с накрайник за миене и мрежов кабел.

Водата от водопровод или съд постъпва през маркуч в мивката, след което се включва помпата, която увеличава налягането на водата и тя преминава през маркуч с дюза.

Електрическите двигатели се монтират главно на битови мини мивки, а бензиновите и дизеловите двигатели се монтират на професионалните агрегати. За да предпазят двигателя от прегряване по време на работа, производителите осигуряват въздушно или водно охлаждане. Водното охлаждане обикновено се монтира в професионални мивки.

Някои модели са оборудвани и със защита от пренапрежение. Това значително увеличава живота на двигателя.

Какви функции може да изпълнява водоструйката?

Водоструйките се използват за измиване на автомобили и бензинови съоръжения, стени на къщи, огради, павета, градински инструменти. Моделите със специална дюза са предназначени за почистване на силни замърсявания, като бетон или ръжда.

Мощното налягане на водата, което се осигурява от мивката, ви позволява да отстраните полепналата мръсотия и да измиете фасадата на къщата или покрива.

Основното предимство на водоструйната машина е нейната ефективност. Процесът на измиване с негова помощ е по-бърз, отколкото на ръка. Необходими са минимум физически усилия, не са необходими кофи, гъби и парцали.

Характеристики на водоструйните машини с високо налягане

Тип прием на вода.

Повечето водоструйки могат да вземат вода както от водоснабдителна система, така и от отделен контейнер. Но трябва да се има предвид, че когато водата се вземе от резервоара, налягането на изхода на мивката ще бъде много по-ниско. Ако максималното налягане, създадено от шайбата, не надвишава 120 бара, тогава когато се извади от резервоара, то може да падне до 100 или по-малко, което може да доведе до затруднения при измиване на автомобила. Следователно, приемът на вода от резервоара трябва да се използва само ако е невъзможно да свържете мивката към водопровода. В същото време е по-добре да поставите резервоара по-високо и да оставите водата да тече в мивката чрез гравитация – това леко ще намали натоварването на помпата и ще увеличи налягането на изхода.

Някои компактни мини-мивки не могат да бъдат свързани към водопровода – входът на такива устройства не е предназначен за подаване на вода под налягане. За такива мивки няма спад на налягането под паспорта при вземане на вода от резервоара.

Максималното налягане е един от основните параметри, характеризиращи способността му да се справя със стари замърсявания. Водоструйките с налягане под 120 бара няма да могат да измият мръсотията, която е засъхнала в колата. Шайбите с налягане над 150 бара трябва да се използват с повишено внимание, като внимателно се проверява разстоянието от дюзата до тялото – такова налягане може да повреди боята на автомобила, особено ако вече има дефекти. За непрофесионална употреба е по-добре да изберете „златната среда“ – водоструйки с налягане от 120 до 150 бара или с регулатор на налягането. И също така трябва да се отбелжи, че дори професионална автомивка с много високо налягане с чиста вода ще измие колата много по-зле от евтина водоструйка, ако в последния случай при измиване се използва висококачествен автомобилен шампоан.

Максималната производителност определя колко бързо водоструйката ще се справи с възложената задача. Колкото по-голяма е производителността, толкова по-широка е струята и толкова по-голям е контактът на струята с повърхността, която трябва да се почисти. Когато избирате между два модела с еднакво максимално налягане, трябва да предпочетете този с най-висока максимална производителност.

Мощността на измиване директно определя неговата производителност и максималното налягане, което създава. Но да направите избор по мощност не е много удобно, по-добре е да го направите според горните характеристики.

Материалът на тялото и буталата на помпата определят надеждността и поддръжката на устройството. Пластмасовите кутии са евтини и леки, но пластмасовите помпи обикновено не подлежат на ремонт и ако се счупят, изискват пълна подмяна. Силата и устойчивостта на износване на пластмасата също са ниски, така че пластмасовите помпи се износват по-бързо и не могат да работят дълго време без спиране. Въпреки ниската производителност, не само основните модели се доставят с пластмасови помпи, но и някои високоефективни модели от среден клас – не трябва да използвате такива помпи в професионални дейности.

Силуминовите кутии имат по-голяма надеждност и издръжливост в сравнение с пластмасовите. Професионалните модели използват помпи с месингови или алуминиеви тела – тези материали осигуряват най-добра производителност.

Има и редица евтини модели с ниска производителност и налягане, но с метални помпи – те не са подходящи за миене на автомобили, но тяхната надеждност и издръжливост ги прави добри помощници при миене на стени на сгради, тротоари или площади.

Керамично-металните и керамичните бутала се използват по-често при евтини измивания – тяхната издръжливост е ниска. За честа употреба изберете модел с метални бутала.

Дюзи

Наличието на различни дюзи в комплекта увеличава гъвкавостта на измиването. Обикновено водоструйката се предлага със стандартна дюза, която създава плоска струя, удобна за измиване на повърхности. За повечето приложения тази дюза ще бъде достатъчна, но ако в комплекта на избрания модел не са включени други дюзи, ще бъде полезно да разберете дали има в продажба и дали е възможно да свържете дюзи от други производители.

Като цяло има много дюзи за водоструйка. Най-полезните от тях са:

Фреза за кал – дюза, която образува въртяща се струя вода. Такава струя действа върху повърхността много по-силно от струята на стандартна дюза, така че кална струя може да се използва за отстраняване на стара боя и измиване на дълбоки замърсявания от бетонни и тухлени стени. По-добре е да не миете колата с мелница за кал – при високо налягане може да повреди боята на колата.

Дюзата за пяна е с малък капацитет за наливане на автошампоан. Въпреки че много автомивки имат специален маркуч за вземане на автошампоан от отделен контейнер, използването на дюза за пяна обикновено дава много по-добър ефект дори при полупрофесионалните модели.

Ъгловото копие ще ви позволи лесно и бързо да почистите натрупаната мръсотия от труднодостъпни места, където не е толкова лесно да стигнете със стандартна дюза: изпод стрехи, покриви, от дъждовни улуци и тръби. Такава дюза ще бъде полезна и при миене на дъното на автомобила или двигателното отделение.

Какво да търсите при избора на водоструйка?

Изберете оборудване според налягането и производителността. За лична употреба е по-добре да закупите модел с налягане 120-150 бара и капацитет 400-600 l / h. С помощта на такова устройство можете да измиете колата и фасадата на къщата.

Колкото по-висока е мощността, толкова по-голяма е ефективността на миене.

Филтърът в водоструйката предотвратява навлизането на отпадъци и малки частици в системата, като по този начин удължава живота на устройството.

За да увеличите възможностите, трябва предварително да потърсите опция с допълнителни дюзи. Можете също и да ги купите по-късно.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: