ДАНС и Криминална пресякоха множество сделки за трафик на хора в Германия

08.07.2022 13:46

С полицейски мероприятия служители на криминална полиция при ОДМВР – Плевен, съвместно със структурите на ДАНС – Плевен, са пресекли множество сделки за трафик на хора в Германия.


Днес от 11 часа в сградата на ОДМВР – Плевен бе дадена информация по досъдебно производство за трафик на хора, под ръководството на Районна прокуратура – Плевен. Участие в брифинга взеха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, Окръжен прокурор Владимир Николов, наблюдаващ прокурор Велислава Патаринска от Районна прокуратура – Плевен, районен прокурор Пламен Петков, ръководителят на ДАНС – Плевен г-жа Пламена Петрова и служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен.  От 2015 година е разкрита престъпна схема за сключване на фиктивни бракове между български граждани и чужди граждани.  Така, лица от трети страни – Турция, Близкия изток и други, които представляват риск за националната сигурност на България и сигурността на ЕС, получават законен статут  – стават членове на семейство на граждани от ЕС.
От 2020 година на територията на област Плевен са проведени съвместни оперативно издирвателни мероприятия и действия по разследване, под ръководството и контрола на РП – Плевен. Разкрита е престъпна схема за легализиране на престоя на чужди граждани на територията на България и Германия. Предлагани са финансови средства в размер на 3 до 5 хиляди евра на десетки млади жени и момичета от семейства в плевенския регион, с нисък социален статус и образователен ценз, за сключване на граждански брак с мъже от трети страни. Семействата на жертвите не получават тези пари, те се взимат от посредниците. Браковете се сключват в Берлин. Сумата за сключен брак е между 10 и 15 хиляди евра. Жертвите са държани в апартаменти и квартири в Германия. Престояват месеци, за да попълват необходимите документи. Набират се и бременни жени, които раждат децата си в Германия. Бащите са от рискови държави и припознавайки детето, си осигуряват пребиваване като родител на дете, родено в ЕС. В хода на досъдебното производство са установени над три случая с бременни жени, както и 40 млади жени, сключили граждански брак в Германия. Жертвите са на възраст между 18 и 25 години.
Посредством изградената и функционираща престъпна схема, за легализиране на престоя на чужди граждани, се създава реална заплаха за страната на установяване, с оглед заобикаляне на законови механизми. От установената схема е възможно да се възползват и лица, чужди граждани, които имат забрана за пребиваване в страни от ЕС, както и такива, които са нежелани, в страните на пребиваване.
Лицата, чужди граждани, които са се възползвали от престъпната схема, придобиват освен право на пребиваване в страните от ЕС, но и родителски права спрямо български граждани, родени след брака, както и право да придобият българско гражданство сред периода, определен в Закона на българското гражданство.
Ефективното пресичане на установената схема е възможно само при привличане на наказателна отговорност на лицата посредници, които осъществяват дейността си на територията на Германия, България и трети страни, което е възможно само при съвместни действия между компетентните органи.
В резултат на прецизната оперативна работа по досъдебното производство са задържани пет лица. Двама турски граждани и трима български граждани, на които са повдигнати обвинения. Спрямо четири лица е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на едно лице е наложен „домашен арест“. Като свидетели са разпитани множество лица – български и чужди граждани. Един от задържаните лица – българин, се е признал за виновен и спрямо него е постановена осъдителна присъда. По отношение на другите лица разследването продължава.
С постановление на наблюдаващия прокурор Велислава Патаринска от Районна прокуратура – Плевен е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 159 „а“, ал.1 от НК на Република България – набиране на жени с цел да бъдат държани в принуда и подчинение срещу обещание за облага. Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода.
От наблюдаващия прокурор Велислава Патаринска са възложени оператвно-издирвателни действия на органите на МВР и ДАНС.
Осъществен е обмен на информация по образуваното досъдебно производство с компетентни структури на Германия и EUROJUST.
Предвидени са множество действия по разследването при осъществена ефективна взаимопомощ между органите на Прокуратурата, МВР и ДАНС. Разследването продължава.

Това информират от Пресцентър на МВР Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: