Как да изберем косачка за трева: съвети за избор от професионалисти

05.07.2022 7:55

Косенето на трева в двора на къща или вила с обикновена ръчна коса не е много удобно и не всеки успява. Затова има косачки за трева, които ще ви помогнат да се справите много по-бързо и по-лесно. Тези агрегати имат много функции: дизайн, мощност, височина на косене, функции за движение и управление – това е само малка част от това, на което трябва да обърнете внимание при избора.

Кое е по-добре да изберете косачка: бензинова или електрическа?

По този въпрос трябва да се започне преди всичко от предвидената употреба. За работа на големи площи и зони, където няма достъп до електрически контакт, бензиновите машини са най-подходящи. Въпреки това, въпреки тяхната висока производителност и маневреност, трябва да сте подготвени за редица оперативни характеристики:

  • Те са по-шумни
  • Имат нужда от бензин, смяна на масло и понякога свещи
  • За да стартирате косачката, ще трябва да работите с ръчен стартер, като дърпате кабела с усилие

Има и модели с електрически стартер. При тях за стартиране на двигателя е достатъчно да натиснете един бутон, но са по-скъпи.

Добра алтернатива на бензина (по отношение на лекотата на управление и маневреност) са акумулаторните косачки. С едно зареждане работят около 30-40 минути, в зависимост от плътността на тревата. Тъй като имат сменяема батерия, при желание тя може да бъде сменена на по-вместима, увеличавайки времето за работа до почти 2 часа. Но трябва да се разбере, че колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-скъпа е тя.

Електрическите модели са много подходящи за работа в малки летни вили . Те са много по-тихи, стартират с натискане на бутон и като цяло са по-„приятелски“ към необучения потребител, включително въпроса за цената. Но те не са без недостатъци:

  • Захранващият кабел ще се заплита в цветни лехи и декоративни храсти, пречи на маневрирането
  • Трябва да се уверите, че не попада под ножа на косачката
  • Електрическите устройства не трябва да влизат в контакт с вода, тоест косенето след дъжд или роса е не само нежелателно, но дори опасно

Самоходни и несамоходни косачки за трева, каква е разликата?

Бензиновите агрегати са разделени на две големи групи:

Несамоходни – в тях двигателят отговаря само за въртенето на ножа, така че трябва сами да бутате колата напред.

Самоходни, тоест такива, които имат задвижване на колелата и могат да се движат сами.

Несамоходните косачки за трева обикновено имат по-малко тегло (не повече от 20 кг), по-малка мощност на двигателя и по-компактни размери, така че са най-подходящи за работа на сравнително малки площи – около 5-8 акра.

По-лесно е да се работи със самоходни машини – те самите се движат напред с определена скорост. Операторът може само да „направлява“, насочвайки автомобила. Освен това някои модели ви позволяват да спрете ножа, без да изключвате двигателя. Тази функция е полезна при косене на неравна земя или при пресичане на чакълени пътеки.

Самоходните косачки за трева винаги са по-масивни и малко по-скъпи, но ви позволяват да обработвате големи площи без особени затруднения и умора – до 20-30 акра.

Кое задвижване е по-добро, предно или задно?

Задвижването на предните колела допринася за маневреността на устройството, по-удобно е да се върти, но тъй като кошът за улов на трева е разположен отзад, докато се пълни, това ще увеличи натоварването на задната ос, влошавайки сцепление на предните колела с повърхността.

Задвижването на задните колела прави косачката много по-проходима дори на неравна земя, но е по-трудна за управление.

Моделите със задвижване на всички колела осигуряват максимална плаваемост и лесно косят тревата дори на хлъзгави и хълмисти повърхности.

Тук си струва да направите малка забележка: дори най-мощните косачки с задвижване на всички колела не са проектирани да работят на много неравни площи и да косят висока трева и особено храсти. За тези задачи има отделен клас машини .

Колко мощност е достатъчна?

Колкото по-мощна е косачката, толкова по-голяма е ширината на косене и толкова по-бързо ще свърши работата.

Косачки за трева с мощност на двигателя около 5-8 к.с. може да остави след себе си скосена лента с ширина повече от 50 см. Това означава, че ще отнеме само 5-6 минути за обработка на равна площ от ​​​100 m2.

С мощност на двигателя 3-5 к.с. ширината на косене се различава леко – до 46 см, но общото време на работа ще бъде почти два пъти по-дълго.

Такива примери обаче изобщо не означават, че в абсолютно всички ситуации си струва да изберете най-мощното и широко устройство. Например, в малка градина или на малка морава с изобилие от декоративни елементи, ще бъде неудобно да се работи с такава косачка поради по-малко маневреност.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: