Камарата на инженерите пътува до най-дългия висящ мост в света

04.07.2022 9:35

Тематично пътуване до най-дългия висящ мост в света „Чанаккале 1915“ в Турция осъществи в периода 30 юни – 2 юли регионалната колегия в Плевен на Камарата на инженерите в България. Близо 60 инженера от Северна България участваха в запомнящото се преживяване в южната ни съседка. Освен от Плевенската колегия, в целевата екскурзия се включиха представители от регионалните колегии във Враца,  Велико Търново, Ловеч и Русе.

Мостът „Чанаккале 1915“, открит през м. март на настоящата 2022 г., осигурява най-кратката шосейна връзка между европейския и азиатския бряг през пролива Дарданелите.

С основния си отвор от 2023 m уникалното инженерно съоръжение в Турция надминава моста Акаши Кайкьо в Япония с 32 m и става най-дългият висящ мост в света. Двете опорни колони са високи по 318 m, което го прави втори по височина в Турция след моста Явуз Султан Селим.

Построен е по модела на публично-частно партньорство между държавния и частния сектор. Инвестицията е на стойност 2,5 милиарда евро. По информация от интернет Турция се нарежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по прилагане на този бизнес модел.

Новото транспортно съоръжение свързва градовете Гелиболу и Лапсеки. Досега връзката се осъществяваше с фериботи, като пътуването отнемаше около час и половина. По новия мост разстоянието се изминава с кола за около 6 минути срещу сумата от 200 турски лири.

Очакванията са, че с направената инвестиция ще има значителен принос за активизирането на турския туризъм по егейското крайбрежие.  Според направени разчети, вложението ще осигури на страната годишна печалба от 415 милиона евро от спестяване на време, гориво и намаляване на въглеродни емисии.

Мостът е изграден от стомана. Дълъг е 3563 метра, широк е 43,06 метра. Платното на моста “Чанаккале 1915” има 6 ленти за движение, по три във всяко направление, като част от автомагистралата Къналъ-Балъкесир, дълга 321 км и струваща 2,8 милиарда долара. В допълнение мостът има по две пешеходни пътеки от всяка страна.

Няколко са символиките при изграждане на съоръжението: цифрата в названието „1915“ и датата на начало на строителството, „18 март“, са свързани с морската победа на Турция на 18 март 1915 г. по време на военно-морските операции от Галиполската кампания. Дължината на главния отвор на моста, 2023 m, се отнася до стогодишнината на Турската република, която се навършва през 2023 г.

Въпреки, че направеният опит през турската регионална камара в Чанаккале за организиране на техническа презентация в рамките на тематичното пътуване се оказа неуспешен, най-вече заради кратките срокове по организация на пътуването, това не помрачи градуса на настроението, тъй като представителите на инженерната гилдия от Северна България на място се увериха в уникалността на съоръжението и видяха моста.

В рамките на тематичното пътуване по задание на Регионалната колегия на КИИП в Плевен за първи път местната фирма „Дари Травел“ организира екскурзия точно по такъв маршрут, който се оказа доста интересен. В богатата съпътстваща туристическа програма бяха включени посещение на крепостта в Келитбахир, строена за овладяване на проливите в най-тясната им точка, двучасова разходка в древна Троя, българската църква „Свети Константин и Елена“ и Селимийе джамия в Одрин.

Всички направиха много снимки и запечатаха прекрасни моменти заедно.

Колегията на КИИП в Плевен е регионален обучителен център за Северна България. Към момента в местната инженерна гилдия членуват 228 инженера, обединени в общо осем професионални секции – Конструкции на сгради и съоръжения;Транспортно строителство и транспортни съоръжения; Водно строителство; Геодезия, приложна геодезия; Минно дело, геология и екология; Електротехника, автоматика, съобщителна техника; Отоплителна, вентилационна, климатична и хладилна техника, топло и газоснабдяване; Технологии. В пътуването до Чанаккале имаше представители и на осемте професионални секции, а така също и двама архитекти.

Видео, обясняващо дългата история и инженерните предизвикателства на проекта, е достъпно на: https://www.youtube.com/watch?v=WnNHyH6JdRo

Текст и снимки: Силвия Златкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: