Въпреки кризата! Топлофикация Плевен предлага работни места за нови служители

30.06.2022 9:18

 

– Инж. Василев, наскоро Топлофикация Плевен обяви, че има няколко вакантни длъжности, за които търси подходящи служители. Какви хора търсите?

            – В момента търсим служители за 3 длъжности. Имаме нужда от монтьори, оператор на парогенератор и оператор топлопроизводство.

– Само квалифицирани кадри ли търсите или сте готови да дадете шанс на хора, които нямат необходимите компетентности, но имат желание да навлязат в конкретната професия?

           –  Винаги предлагаме и варианти за обучение на желаещите да натрупат опит в дадена професия. Енергийният сектор е много обещаващ, но малко хора се интересуват от работата в този бранш. Имаме възможност за някои длъжности да наемаме служители без предишен стаж. Например, в момента е възможно за вакантната длъжност оператор топлопроизводство. Но все пак държим всички кандидати да притежават средно или средно техническо образование. Предимства са и наличието на свидетелство за правоспособност като огняр и документ за работа с природен газ.

За длъжностите „монтьор“ и „огняр“ свидетелствата за правоспособност в професията са задължителни. Няма как да допуснем на работа със сериозни съоръжения хора, които не са преминали обучение, но все пак сме склонни да наемем служители, които нямат много опит, но имат желание да се развиват в избраната от тях професия.

–  Какви са основните качества, които търсите в новите служители?

–  Преди всичко търсим хора, които могат да работят в колектив, комуникативни са и притежават инициативност. Изключително силно ценим новаторските и свежи идеи. Винаги се вслушваме в мнението дори и на по-неопитните. Не мога да отрека, че в много случаи при дискусии, в които се включат повече служители, успяваме да достигнем до много по-ефективни решения.

  • Какво е необходимо да направи всеки кандидат, за да кандидатства за вакантите работни места в Топлофикация Плевен?

            – Необходимо е да ни изпрати по мейла или да ни донесе на място  в деловодството автобиография, заявление за работа, копие от диплома за завършено образование, както и копие на наличните свидетелства за правоспособност, които имат отношение към дадената длъжност.

–  Инж. Василев, как смятате, че можете да привлечете млади хора да работят в Топлофикация Плевен? Не смятате ли, че енергийният отрасъл не представлява особен интерес за младите хора? Сякаш е по-модерно да се учат компютърни науки, а не инженерни специалности.

            – Няма съмнение, че е по-модерно да се учат компютърни науки, защото всеки висшист, разбиращ от софтуер, ще има гарантирана работа с висока заплата в сравнение със средната за страната. Няма как това да не привлича повече младежи към подобна работа.

За съжаление, колкото и да не искам да го кажа, няма особен интерес към инженерните специалности и в частност към работата в топлофикационно дружество. Но всичко е в наши ръце. Откакто съм директор, се стремя да развивам дружеството и да убеждавам близки и познати младежи в предимствата на работата в нашия отрасъл. Да, все още предприятията не са трансформирани, но след десетина година всички топлофикации в България ще имат нов облик и благодарение на Зелената сделка ще се превърнат в модерни предприятия, които ще привличат по-младите с добрите условия на труд и интересната работа.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: