Плевенската филхармония гостува днес на „Софийски музикални седмици”

29.06.2022 6:51

Днес от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за концертната програма:

„На пръв поглед Брамс и Стравински са несъвместими. Единият е истински пълнокръвен романтик, а другият – един по-скоро обективен експериментатор на XX-ти век. И двамата са с изключителна фантазия, но с много различна оркестрация, отношение към ритъма, хармонията и т.н. Точно противоположностите по особен начин могат да влязат в резонанс и дори взаимно да се подсилят. Мисля, че Стравински ще подсили изключителна чувствителност на Брамс, неговата романтичност. От друга страна Брамс подчертава невероятното темброво  богатство и оркестрово майсторство на Стравински.

Концертът от Брамс беше предложен от солиста Зорница Иларионова, а аз много се радвам, че ще бъдем отново заедно на една сцена. Според мен Зорница е на върха на своето майсторство в техническо и интерпретационно отношение. Тя от много години се готви за концерта на Брамс и сега дръзна да направи своя дебют. Бях впечатлен още на първата репетиция и мисля, че ще впечатли всеки, който се докосне до нейното изпълнение. Не го казвам от куртоазия или учтивост, тя прави нещо изключително. Познавам Зорница от 10 години и трябва да кажа, че никога тя не е свирила по този начин, не е имала този звук, тази дълбочина. И може би поради респекта, с който пристъпва към Брамс, се случва едно чудо.”

Диригент с впечатляващи изяви на три континента Йордан Камджалов често дирижира Плевенската филхармония. „Жар птица” от Игор Стравински е произведение, пряко свързано с биографията на маестро Камджалов и неговото професионално развитие като диригент. Стравински е негов избор от много години. С него е направил своя дебют с филхармонията в Берлин (Philharmonie Berlin), в Лондон – Royal Festival Hall и в „Tonhale” – Цюрих. Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „Йордан Камджалов”, която подпомага млади български таланти и утвърждава най-добрите български музикални традиции; създател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света, съучредител и артистичен директор е на „Academia Musica” – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека”. През 2014 г. НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 Kamdzhalov, като заявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Зорница Иларионова в България концертира със Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, Софийски солисти, Класик ФМ, Симфониета Враца, Симфониета Шумен, Симфоничния оркестър на БНР и много други. Познават я и като солист на концертните сцени по света: с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от международния конкурс за цигулари „Суна Кан“ – Анкара. Носител е на редица първи и специални награди от международни конкурси и е ментор на майсторски класове в САЩ, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Има издадени три самостоятелни албума. Професионалната кариера на Зорница Иларионова е свързана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф. Милена Моллова, диригентите Йордан Камджалов, Емил Табаков, Григор Паликаров, певеца Васил Петров и др.

Музикалните критици определят Зорница Иларионова като „Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, брилянтен и красив цигулков тон. В концерта на 29-ти юни ще можем да я чуем в Зала „България” с музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър с маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония.

Концертът е част от секцията „Преглед на българските оркестри” в програмата на Международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.и е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

Пълната програма на Фестивала:
www.sofiaweeks.com
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

#тагове:

НАЙ-НОВИ: