Какви са предимствата на комбинираните бойлери

29.06.2022 13:20

Съвременното домакинството без топла вода или нейната недостатъчна наличност е немислимо, особено във времена, когато комфортът е най-предпочитан. За предотвратяването на подобен дефицит се появиха комбинираните бойлери. Какви са техните особености и предимства според онлайн магазин eHaus?

Комбинирани бойлери

Какво представляват комбинираните бойлери

Това са водосъдържатели, предлагащи два различни варианта за загряване на водата. Първият е по обичайния начин чрез нагревател на ток. Той е в постоянен контакт с течността и при подаване на електричество развива висока температура, част от която отдава на водата във водосъдържателя. Вторият вариант е чрез тънкостенна серпентина и в нея циркулира гореща течност, отдаваща част от топлината си.

Водата в серпентината може да идва от локалната парна инсталация на домакинството или от слънчев панел, който да осигурява нужната температура в слънчевите топли дни. Най-популярните марки в областта на комбинираните бойлери са Аристон и Тедан. Техните продукти са най-често срещаните в специализираните търговски обекти.

Кои са най-предпочитаните на пазара

От гледна точка на технологията за загряване, на пазара днес съществуват комбинирани бойлери с водосъдържател от 80 до 200 литра. Предлагат се и проточни решения, които директно нагряват течността, при нейното преминаване през нагревателния елемент. Съществуват още:

  • подови – монтажът им се извършва на пода или под мивката, така че да са удобни за използване в кухнята. Те са компактни и със стилен дизайн;
  • стенни – монтират се на стената и това са по-популярните решения за баня;
  • хоризонтални – за пестене на място в банята, често предпочитани са хоризонталните решения;
  • вертикални – обикновено се разполагат в някой от ъглите на помещението, като по този начин се пести максимално от свободното пространство.

Какви са техните предимства

Използването на комбинирани бойлери дава възможност за огромни икономии на ток през зимата. Подобни домакински уреди са изключително надеждни и дълготрайни, могат да работят паралелно и двата варианта, ако е необходимо бързо затопляне на водата и достигане до желаната температура. В повечето модели директният контакт между нагревателния елемент и течността липсва, което значително увеличава експлоатационния период на прибора. Елиминирана е и необходимостта от постоянно наблюдение на температурата, поради наличието на система за автоматичен контрол и автономност.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: