Започна дългоочакваният ремонт на Църквата в Пети квартал в Червен бряг

29.06.2022 16:57
С тържествен водосвет, на светлия празник на Светите равноапостоли Петър и Павел, бе обявено началото на строително-ремонтните дейности на Храм „Св. Успение Богородично”.
Средствата за ремонта, в размер на 586 663 лв., са осигурени от Държавен Фонд „Земеделие”, благодарение на спечеления от Църковното настоятелство проект. Те са по подмярка 7.6 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за възстановяване и реконструкция на сгради с религиозно значение.
Предвидено е, освен реконструкция и модернизация на църквата, да бъдат реставрирани и стенописите в нея както и да се възстанови иконостаса. Заложени са средства и за цялостно модерно обзавеждане – дървени престоли, масивни полилеи и монтирането на бронзова камбана.
Ще бъде направена и вертикална планировка на двора, а компрометираната ограда на църковния двор също ще бъде изцяло възстановена.
Срокът за изпълнение на проектните дейности е до 15-ти септември 2023 година. Но от фирмата – изпълнител на проекта гарантираха, че ще успеят да предадат обекта и по-рано.
Отец Красимир Лазаров извърши тържествения водосвет и благослови доброто начинание като пожела: „Нека с подкрепата и дръзновението на Светите апостоли Петър и Павел да можем да изградим този прекрасен храм. Да си пожелаем здраве и дългоденствие и братски взаимоотношения”.
Кметът на Община – Червен бряг, д-р Цветан Костадинов сподели, че са похвални усилията на Църковното настоятелство, за да може този молитвен дом да заживее нов живот. Той увери, че могат да разчитат на пълно съдействие от страна на Общината и пожела здраве на всички жители и гости, присъствали на събитието.
Църквата в Пети квартал е построена през 1885 година, там където някога се е намирало селото Червен бряг. Изографисана е от дебърски майстори през 1893-1894 година, а през 1897 год. е осветена. През 1931 година църковната живопис в нея е била преповторена с маслена техника. За жалост, земетресението през 1977 година разрушава купола и от тогава стенописите са изложени на атмосферните условия, а резултатът е плачевен. От 1963 година там не са извършвани богослужения.Така оставена на произвола на времето, тази светиня години наред тънеше в забвение.
информация и снимки: Община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: