Близо милион лева за 18 месеца отидоха за обезвреждане на нерегламентирани сметища

29.06.2022 12:29

За миналата година Община Плевен е платила от местния бюджет над 570 000 лева за обезвреждане на нерегламентирани сметища, а за 5 месеца през тази година – 257 000 лв. Ако така продължава всичко, отново ще надхвърлим сумата от 2021 година. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански на брифинг за журналисти на фона на грамадата от събрани отпадъци. С него бяха и директорът на РИОСВ Плевен инж. Зорница Йоткова и управителят на една от сметопочистващите и сметоизвозващи фирми в Плевен Иво Георгиев.

Припомняме, че тази своеобразна „арт инсталация“ от изхвърлени от граждани на нерегламентирани места отпадъци на матраци, стари мебели, черчевета, санитарни плочки и какво ли още не от ремонтиращите своите жилища, бе направена с цел да провокира плевенчани към проявяване на обществено съзнание и масова нетърпимост към подобни действия.

„За 2 години могат да бъдат спестени 2 милиона лева, ако спазваме правилата. Дайте си сметка с тези пари колко улици могат да бъдат основно ремонтирани, колко спортни и детски площадки направени!“, коментира още кметът Спартански. И още: Толкова ли сме богати и глупави, че голямото мнозинство от разумни граждани да се подчиняват мълчаливо на волята на индивиди, които мразят града си и не обичат България?!

„Повечето сигнали са за нерегламентирани сметища. За 2021 година са направи 22 акта, като 14 от тях са за нерегламентирани дейности с отпадъци. За полугодието на тази година актовете са толкова, колкото за цялата предходна.“, заяви директорът на РИОСВ Плевен инж. Йоткова. Глобите, в завасимост от вида и тежестта на нарушенията, варират от 2000 до 10 000 лева.

Управителят на сметосъбиращата фирма посочи за пореден път, че на територията на града са разположени на определени места контейнери, където могат да се изхвърлят безплатно до няколко чувала със строителни отпадъци. Информация може да се получи на телефон – 064 80 28 90. Когато обаче се прави основен ремонт и има голямо количество отпадъци,  гражданите могат да потърсят платената услуга на няколко частни фирми.

Георгиев отбеляза още, че изхвърлянето на строителни отпадъци в контейнерите за битови такива води до повреди в камионите и блокира дейността на фирмата.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: