Собственици на имоти получили 14 млн. лв. доход от краткосрочно отдаване под наем

28.06.2022 10:27

Над 14 млн. лв. доходи от наем са получили българи, собственици на недвижими имоти, които ги предоставят за краткосрочно настаняване на туристи чрез Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите. Данните се отнасят за втората половина на 2021 г. и са подадени към приходната агенция от Airbnb, като от НАП очакват информация и от Booking. Платформите изпращат периодично данни към приходната агенция за лицата, които отдават чрез тях своите имоти под наем и средствата, които получават за тази услуга.

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, ДДС, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък) и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя. Това е така, защото наемодателите ползват посредничеството на платформи, в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от НАП.  След регистрация, за наемодателя възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки. Повече информация по темата е публикувана на официалния сайт на агенцията в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“.

Със съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП получава информация чрез данъчните администрации, съответно на Ирландия от Airbnb и на Нидерландия от Booking. Данните се отнасят за всички български потребители, които са отдавали краткосрочно имоти под наем, адресите на имотите и размера на платените комисионни за посредническата услуга на платформите.

Българските лица, които са получили доходи от краткосрочно отдаване на имоти под наем, но не са внесли дължимите върху тях данъци и осигурителни вноски, ще получат напомнящ имейл или телефонно обаждане от приходната агенция. Спрямо наемодателите, които въпреки информационната кампания на НАП, не декларират приходите от тази дейност,  ще стартират контролни производства.

„Физическите и юридическите лица трябва да знаят, че дължат данък, когато отдават имоти под наем дългосрочно или краткосрочно през чуждестранни онлайн платформи. НАП разполага с информация за тяхната дейност и приходите от нея и въпреки това усилията ни са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремим се да подходим партньорски, като информираме наемодателите за правата и задълженията им. Уверени сме, че е много по-лесно да бъдат коректни данъкоплатци, отколкото да търсят варианти за заобикаляне на данъчното и осигурително законодателство. Добросъвестното поведение оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра бизнес среда“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Това информират от НАП.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: