Моето приключение край Дунав – една инициатива става вече традиция в Гулянци

25.06.2022 8:24

Община Гулянци, МКБППМН гр. Гулянци и СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци дадоха старт на инициативите по повод Деня на река Дунав – 29 юни с ученици от осмите класове. Момчетата и момичетата се разходиха до пристанището в с. Загражден, където научиха много за реката от секретаря на МКБППМН Александър Мичев, с особен акцент – безопасността, както и опазването на реката и околната среда. Младите хора се срещнаха с местния рибар Борис Николов. Той им разказа за рибарлъка – като страст и поминък, а те му помогнаха да пусне лодката си по вода.

Забавленията край реката продължиха с разходка, послания, рисунки и снимки, сърдечни срещи и разговори с местните хора. Най-важната мисия децата оставиха за финал – почистване на плажа и пристанището, с апел към хората: „Открийте реката, опознайте я и я пазете!“. Всички участници в събитието бяха наградени с грамоти „Приятел на Дунав“ и тематични торбички от Басейнова дирекция „Дунавски район“ и подаръци от МКБППМН при Община Гулянци. Бай Борко и другите рибари също получиха почетни грамоти.

Инициативата „Моето приключение край Дунав“ се провежда вече трета година от Община Гулянци и МКБППМН в партньорство с Басейнова дирекция – Плевен и  различни институции – ЦОП, училища, детски градини. Целта е, чрез конкурси или други увлекателни събития да насърчи детската мисъл и инициативност в сферата на опазването на околната среда и природните богатства, да възпита у подрастващите обич и уважение към реката и природата.

Информация и снимки: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: