В „Сърце и Мозък“ оперираха колянна става на пациенти по нов щадящ метод с навигация

24.06.2022 10:25

Двама пациенти на над 70-годишна възраст претърпяха операция на колянна става по нов щадящ метод. Новата техника се прилага успешно от близо година в болница „Сърце и Мозък“, Плевен от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология с началник проф. Аспарух Аспарухов и гарантира по-дълъг живот на ставите без последваща ревизия.

„Пациентите постъпиха при нас с артрозни изменения на коленните стави. И двете операции са планови и бяха извършени в рамките на първата Ескулап академия по ортопедия с гост един от пионерите в навигационното ендопротезиране на коляно д-р Гюнтер Васмер. Интервенциите продължиха близо час и бяха извършени от екипа на клиниката с участието на д-р Васмер. Още същия ден, след извеждане от анестезия, пациентите са изправени на крака и рехабилитирани“, информира проф. Аспарухов.

„Навигационното ендопротезиране на коляно е метод, наложен в световен мащаб, но все още сравнително нов за страната ни поради факта, че е свързан с наличието на съответната модерна техника. Болниците „Сърце и Мозък“ в Плевен и Бургас разполагат с новата технология от близо година, както и с добре подготвени екипи, специализирали в Германия. Това позволява рутинно прилагане на иновативния подход, който е в пъти по-щадящ за пациентите. По този начин те получават най-добрата здравна грижа, и то на световно ниво“, коментира още проф. Аспарухов. Той посочи и предимствата на иновативния подход:

„Предимството на навигационното ендопротезиране на коляно е, че с помощта на навигацията имплантите се поставят в оптималната за всеки пациент позиция съобразно неговата анатомия. Този метод дава възможност за по-дълъг живот на ставата. Важно е да подчертаем, че при традиционната техника е необходима подготвителна процедура за поставяне на имплантите – при нея се налага проникване в канала на костта чрез инструменти с цел обработка на костните краища, за да могат да се поставят имплантите. Това носи допълнителни рискове – увеличава риска от белодробна тромбемболия при пациента, предизвиква и кървене. В световен мащаб с навлизането на роботизираната хирургия навигационното ендопротезиране отдавна измести класическите оперативни техники.“

Специалистите от клиниката допълват, че прилагането на иновативната техника зависи от тежестта на деформацията на коляното. Преценката за това се прави от лекарския екип за всеки отделен пациент. Операцията се покрива напълно от Здравната каса за всички здравноосигурени пациенти.

Първата Ескулап академия по ортопедия на тема „Навигационно ендопротезиране на коляно“ се проведе в болница „Сърце и Мозък“, Плевен с участието на ортопеди от цялата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: