Георги Тошев: Парцалев е единственият актьор, който е събирал публика на цял стадион

17.06.2022 15:05

 Въпреки динамиката на пътуванията извън страната в тези дни, авторът на книгата „Хамлет от град Левски“ Георги Тошев успя да дойде в Левски – градът, в който вече има приятели, за една неформална среща с млади хора, както сам той каза и пожела тя да запази този дух.

Той изрази радостта си да се запознае с Гергана Цонева, преподавател по български език и литература в ОУ „Максим Горки” за искреността и убедеността на писмото й от името на учениците, които са го спечелили.

„Ако има повече такива учители, ще бъдем по-добри граждани и човеци”, отбеляза Георги Тошев. Сподели ,че кметът на Община Левски, Любка Александрова го е спечелила за написването на книгата. Запознат от кмета на общината и с мащабите на проектните дейности в памет на големия Парцалев, и за каузата на хората от родния му град.

За да запали любопитството на учениците към личността на любимеца на поколения българи, Георги Тошев разказа достъпно интересни, поучителни и  мотивиращи моменти от детството и живота на Георги Парцалев. Припомняйки моменти от разказите на близки и приятели,свои впечатления и  филми, снимани  в началото на 70-те с Георги Парцалев , които до днес не са загубили своя блясък, той подчерта,че всичко направено с талант и със сърце остава във времето.

Георги Парцалев е единственият актьор, който е събирал публика на цял стадион и нито един артист не е успял да го повтори до ден днешен, отбеляза авторът на книгата „Хамлет от град Левски”. Истинският народен артист се е сблъсквал с много тежката държавна машина по онова време и обществените нагласи .Въпреки тава ,до края на живота си остава народен  любимец, никой не знае цената, която е платил, но извървява пътя си с достойнство.Честен, скромен, щедър, интелигентен, буден човек – Парцалев е успявал сам да управлява своята кариера в сложни времена и да остане в сърцето на своя народ.

Участниците в срещата имаха възможност  да получат автограф от автора  Георги Тошев на новото допълнено издание на книгата „Хамлет от град Левски”. На въпрос на радио Левски : „Какво би казал Георги Парцалев на рождения си ден, ако в този ден беше с нас?”, Георги Тошев отговори: „ От всичко, което прочетох, със сигурност Георги Парцалев щешеда се усмихне, да се обърне към нас и да каже: „Еее, не се занасяйте ,бе !” И другото, което смятам и го казах на децата – „Бъдете будни!“

Неговият живот е животът на един  буден човек. В онези години, особено във времето, в което е живял и работел Парцалев, да бъдеш буден във всичките му смисли не е било лесно. И част от моето възхищение, благодарение и на град Левски, че изследвам неговия живот, се дължи на неговата будност.Човешката будност е отвъд таланта. Тя е свързана с характера, с упорството да продължиш въпреки всичко.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: