Честваха 100 години от построяването на храма в село Сухаче

16.06.2022 13:33
С камбанен звън и празничен водосвет жители и гости на селището почетоха вековната история на местния храм „Свети Архангел Михаил” .
На празника бяха Областният управител на Плевен – Иван Янчев, кметът на Община – Червен бряг – д-р Цветан Костадинов, председателят на Общинския съвет, общински съветници и кметове на съседни селища.
Историята на Църквата е описана в издадената преди 10 години книжка от Ивайло Никодимов. За жалост, днес е запазен само един екземпляр от нея. Ето защо кметът Костадинов пое личен ангажимент за преиздаването й. Наред с ценните исторически сведения, там са съхранени и мъдри послания за поколенията – как местните жители със собствени сили и средства построили духовния си храм.
В продължение на повече от 20 години събирали средства за това, а сетне само за една година го построили. Градежът започнал на 23 май 1921 година и завършва на 7 април следващата година.
Днес сухачени отново призовават за финансова помощ, за да могат да извършат нужния външен и вътрешен ремонт на църквата, да реставрират ценните икони и стенописи. Имат и разкрита дарителска сметка за целта.
Църковното настоятелство благодари на дарителите, отзовали се на призива им и по време на празника днес – г-н Мирослав Макавеев, Димитър Илиев и общинските съветници от Местна коалиция „Новото време”, информират от Община Червен брьг.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: