Официално откриха Празниците на изкуствата „Парцалев 2022”

16.06.2022 15:45

 С емблематичната песен за Георги Парцалев по текст на Дулинко Дулев, музика на Борис Пантелеев и изпълнение на неговата дъщеря Боряна Пантелеева, по традиция беше поставено началото на празниците на изкуствата в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901”на 15 юни.

Боряна Пантелеева отправи покана към всички в препълнения салон на читалището да гледат и концерта, организиран от нея и екипа и, продължение на проекта на нейния баща „Децата на Левски пеят” на 16 юни от 21.00ч. на откритата сцена пред Общината, с любезното съдействие на кмета Любка Александрова и Община Левски.

Силвия Сашкова, секретар на НЧ „Георги Парцалев-1901”: „За 17-та поредна година организираме тези празници, за да си спомним за човека, актьора, комика, нашия съгражданин Георги Парцалев, който до ден днешен остана ненадминат в своето изкуство, със своя талант, със своите успехи, защото той, недипломираният медик, лекуваше душите и сърцата ни с най чудодейното лекарство  – неговата смехотерапия. Каквото и да кажем за него винаги ще е малко….”

Кметът на Община Левски, Любка Александрова откри официално празниците: „Усещането е невероятно винаги, когато се изправя тук на сцената, пред препълнения салон на  НЧ „Георги Парцалев-1901”,  за да открия седмицата на Георги Парцалев в град Левски. Седмицата, в която си спомняме за Парцалев, разказваме си случки от неговия живот, спомняме си за невероятните му и ненадминати роли…Хора като него не се раждат всеки ден. Паметта, която всеки един носи в сърцето си и предава на децата си, е смисъла на тези дни. Аз много се радвам, че през последните години имам честта и удоволствието да стоя пред такъв пълен салон в рамките на Парцалевата седмица, пълен с деца, възрастни, с левчалии от всички поколения и хора от цялата околия…Направихме и хубава традиция да откриваме дните на Георги Парцалев с премиера на Самодеен театрален колектив „Георги Парцалев”, режисиран от г-н Веско Плачков. Този трепет и това нетърпение, с което хората очакват неговите постановки, си личи и сега и се надявам с невероятния заряд, с който стартираме официално Празниците на изкуствата „Парцалев -2022” всички дни да ви донесат истински хубаво настроение. Със спомена за Парцалев ще върви и радостта от това, че и днес можем да се радваме на децата и на нашите творци, на хората, които и днес дават всичко от себе си, за да живее артистичния дух в община Левски – такъв, какъвто е родил и Парцалев, и Гришата Вачков, нашите големи актьори”

Преди представлението „Криворазбраната цивилизация” на Самодеен театрален колектив „Георги Парцалев” режисьорът  Веселин Плачков благодари на всички, помогнали да направи постановката: на кмета на Община Левски, на настоятелството при НЧ „Георги Парцалев-1901”и читалището в с.Градище.С минута мълчание беше почетена паметта на двама творци и артисти от самодейния колектив, напуснали този свят в периода на   подготовката на спектакъла – артистът  Стефан Личев и народната певица Мариета Аспарухова, участвала при подготовката на песните за представлението.

Публиката бурно аплодира таланта на нашите артисти и с нетърпение очаква тази вечер и представлението на самодейния състав при   НЧ „Георги Парцалев-1901”.

Постановката „Вестникар ли?“ е заклеймяване на т. нар. „жълта преса“ от патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьор е Огнян Панайотов, а началото в 19.30ч.

Информация и снимки: Община Плевен, Пресцентър

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: