Награди за ученици от СУ “Стоян Заимов” от Национална ученическа конференция по история

15.06.2022 14:07

От 10 до 12 юни за седми пореден път се проведе национална ученическа конференция по история “Личности и събития, повлияли на човешката история“, под егидата на кмета на община Кърджали.  Тази година темата е посветена на 1380 –та годишнина от създаването на Стара Велика България на хан/кан Кубрат.

“Избрахме тази тема, защото досега никъде и никой не е организирал и не е давал възможност на младите историци да покажат своето отношение към нашата античност и средновековие. Да не говорим, че за траките, освен няколкото урока в учебника за 10 клас, историческата наука е длъжница на нашите ученици. Поне аз не съм видял в последните 30 години, да е имало такава възможност. Затова и включихме този период.  Също така идеята ни е да обърнем повече внимание на т.н приказни периоди в нашата история. Периоди на слава, величие, могъщество, упадък…какво ли  не се е случвало  през тези периоди от нашата история по нашите земи.“ според Димитър Димов – главен учител в СУ „Петко Рачов Славейков“ и преподавател по история и цивилизации, организатор на конференцията.

Заявки за участие са подадени  от цяла България – Белене, Разлог, Генерал Тошево, Габрово, Варна, София, Гоце Делчев, Велико Търново, с. Медковец, Монтанско, Пловдив, Плевен, Котел, Бургас, Хасково, Севлиево, Попово, Пазарджик, Дупница, Берковица и Кърджали.

Общият брой разработки е 45, от които 16 доклада, 5 есета, 10 видеоматериала, 14 презентации. Присъстваха представители на 22 училища от 20 населени места…

Гост лектори бяха проф. д-р Диляна Ботева и  проф. д-р Георги Николов от СУ „Кл. Охридски“- София. Членове на журито бяха освен лекторите, така и г-жа Радостина Николова, главен експерт ОНГО – МОН, София, г-жа Даниела Апостолова, старши експерт ОНГО – РУО Кърджали и г-жа Гергана Димитрова, началник отдел ДА – клон Кърджали.

Откриването беше в сградата на Бизнесинкубатор – Кърджали в 18.00 ч. на 10 юни 2022 г. На 11 юни от 9 часа започна същинската част на конференцията в Актовата зала на СУ „Петко Рачов Славейков“.

Екипът на СУ “Стоян Заимов” се представи достойно.

В категория видеоматериал – втора награда на Ивет Пламенова Матеевска от 9 а клас за видеоматериала „Загадките на най-древното тракийско злато“.

В категория презентации – втора награда за темата „Средновековният български флот“, представена от Радослава Венциславова Маринова от 11 а клас и Стефан Светославов Василев от 11 б клас.

Това информират от СУ “Стоян Заимов”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: