Идея за скулптурна композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев в град Левски

15.06.2022 13:55

С обявяването на идеен проект на Община Левски за изграждане на скулптурна композиция на емблематичните за община Левски големи творци – Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев започнаха Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев в град Левски.

На срещата  „Приятелите на Дончо Цончев разказват” вчера, с  участието на Румен Петков и писателя, журналист и издател Иван Гранитски, кметът на община Левски Любка Александрова  изрази огромното желание на Общината да  съхрани паметта за обичаните творци и артисти оставили трайна следа в духовното ни пространство,  в сърцата на съгражданите и поколения българи.

Любка Александрова: „С тази любов искаме да пазим паметта за тях,  дължим я на тях , защото те са от нашите корени, и на българите .В годините се опитваме да сме на висотата на този дълг, опитваме са да създадем такива институции, които да предизвикат цяла България да ги знае. Надявам се да успеем да създадем и културния комплекс „Парцалев”, и летния театър, да се построи  и музеят „Георги Парцалев”.

Една от стъпките е скулптурната композиция, с автор на първоначалната идея общинския съветник Дочко Дочев…Надявам се, с помощта на всички хора, които ще се запалят от идеята, с помощта на Общинския съвет, с помощта на многобройните им приятели , сред които са и г-н Гранитски и Румен Петков да успеем.Това е една кауза на Община Левски, която си заслужава усилията и затова я обявяваме в началото на „Празници на изкуствата – Парцалев”2022…”

Целта е скулптурната  композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев да бъде готова до 90 годишнината от рождението на Дончо Цончев – 27 юли 2023г. Изграден  инициативен комитет ще работи по идеята и ще търси съмишленици от цяла България за паметното дело.

„Паметта за големите имена на Левски е общо наше дело, за да знаят за тях всички след нас. Духът на община Левски е в тези имена и аз се радвам, че той е толкова богат и на такова високо равнище, радвам се ,че днес в залата има и деца и млади артисти, които ще видим с участието им в  празниците на изкуствата…” каза Любка Александрова

Време е паметта за наши достойни и велики съвременници да бъде овековечена и с паметници, споделиха  и авторът на първоначалната идея Дочко Дочев и Румен Петков, нещо което напоследък липсва.

Не съумяваме да покажем българския дух и величие от последните 100г., и по този начин не излъчваме тази гордост, която нашата история заслужава, отбеляза Румен Петков с благодарност към Любка Александрова и общинския съвет в Левски. Малко са общините, които полагат усилия  в тези трудни години и съумяват да покажат достойнството на местната гордост, което ни прави по-силни и по-българи.

За великолепната идея и Иван Гранитски поздрави кмета на Общината и всички съпричастни, защото тя е важна тъкмо днес, тя призовава  обществото към съзидание  и диалог в духа на големите творци Григор Вачков , Георги Парцалев и Дончо Цончев.Тяхното творчество е насочено към доброто, онова , което не разделя хората, а ги събира.

Дончо Цончев е удивително интересен  човек и талантлив писател, отбеляза Иван Гранитски. В новото време той  продължава  традицията   на  Вазов, на Димитър Талев, на Димитър Димов, Емилиян Станев, на Йордан Радичков ,защото са духом близки хора, а  с част от тях и приятели.

Около 100 избрани творби , романи и сборници с разкази на Дончо Цончев по идея на кмета на Община Левски , обяви г-н Гранитски , ще достигнат до библиотеките в община Левски , до младите хора , които още на срещата имаха възможността да си вземат, с пожеланието да се докоснат до човешката душа с помощта на големия писател.

Град Левски и инициативите , които са започнали и продължават , идейният проект, са своеобразен пример  и призив да се събуди паметта на българското обществото, подчертаха приятелите на големия писател, с обещание за помощ и подкрепа за  благородната кауза на Община Левски.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: