Над 700 участници събра Националният фестивал „Ехо от Северозапада” в село Сухаче

14.06.2022 13:28
Над 700 участници събра Националният фестивал „Ехо от Северозапада”, който се проведе на 11 и 12 юни в село Сухаче. Форумът се организира от местното читалище „Асен Златаров”, подкрепено от Кметството в село Сухаче и от Община Червен бряг. С амбицията за насърчаване, развитие и поддържане на ценностите в областта на фолклора сухачени за пореден път отвориха гостоприемно сърцата си и посрещнаха стотици носители на българщината, дошли от различни краища на Северозапада. Една уникална смесица от носии, песни и танци, музика и багри – всичко това тържествуваше на сцената на читалището на село Сухаче, възхвалявайки непреходното фолклорно богатство на региона.
Целта на организаторите е да популяризират родния фолклор, да помагат за съхраняване народното песенно и танцувално творчество, да съдействат за добри контакти между самодейните колективи в Северозападна България.
Празникът откри кметът на село Сухаче – Христинка Димитрова. Тя прочете поздравителен адрес от името на общинския кмет – д-р Цветан Костадинов и специално благодари на своите колеги – кметовете на гр. Койнаре, с. Девенци и с. Горник за това, че с присъствието си, лично са засвидетелствали уважение към труда и усилията на самодейците.
Фестивалът има конкурсен характер и е отворен за всички възрастови групи, индивидуални участници, читалища, центрове за работа с деца, младежки домове, клубове, школи и др.
Нелеката задача да оценява изпълнителите бе поверена на доц. Георги Хинов и семейство Елка и Валентин Недялкови – преподаватели в Националното училище по изкуства „П. Пипков” – Плевен. Раздадени бяха десетки грамоти, дипломи, медали и плакети, като 37 състава и индивидуални изпълнители, в различните категории, бяха класирани на първо място.
А всички, които се изплашиха от лошото време и не успяха да се насладят на този празник на духа, ще имат втори шанс – още наесен, когато в Сухаче ще се проведе друг голям традиционен празник – Фестивалът на трудолюбието и веселието.
Информация и снимки: Община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: