Днес имен ден празнуват Асен и Аспарух

13.06.2022 6:37

На 13 юни Православната църква почита паметта на Св. мчца Акилина. Тя била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, но тя твърде рано останала сираче. Акилина не забравила съветите на майка си, стараела се да изпълнява волята Божия и усърдно се молела Нему.

Управителят на града – Волусиан, искал малкото момиче да се отрече от християнската си вяра, като принесе жертва на боговете, но Св. Мчца Акилина не се съгласила. Волусиан започнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и управителят заповядал да бият девойката жестоко.

От изнемога тя паднала на земята. Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла, а управителят заповядал да оставят тялото и без погребение.

Изведнъж посреднощ Акилина чула гласа на ангела да и говори: “Стани и бъди здрава!”. И тя почувствала, че силите и се върнали и че се е изцерила от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господ и го молила скоро да й прати смърт.

Като се върнала в града, управителят заповядал да я умъртвят. Когато я отвели на смърт, тя помолила да и дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя тихо починала. Палачът пристъпил да изпълни присъдата, но намерил 13 годишната девойка вече мъртва.

На 13 юни имен ден празнуват Асен и Аспарух и техните производни. 

Името Асен има тюркски произход и означава пъргав. Името става много популярно при царуването на българския владетел Асен (1190 – 1196).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: