9 юни – Международен ден на архивите

09.06.2022 6:59

На 9 юни 1948 година в Париж под егидата на ЮНЕСКО е основан Международният съвет на архивите (ICA) – неправителствена организация с цел засилване на сътрудничеството между различните архивни институции, опазване на архивните единици и разширяване на тяхната достъпност за ползване. България се присъединява към Съвета през 1960 година и с членството на страната у нас започва да се отбелязва Националният ден на архивите. През 2004 година във Виена се провежда Международен конгрес на Съвета. Участниците приемат резолюция, с която да поискат от ООН да обяви Международен ден на архивите. 3 години по-късно в Квебек, където се провежда Годишното общо събрание, датата 9 юни е избрана за Международен ден на архивите.

Денят се отбелязва от 2008-а, като в неговото честване е заложена идеята да се припомня значението на архивите в съвременния контекст, както и възможността те да бъдат на разположение на обществеността. Често пъти архивите се възприемат като документи само за тясно специализирана употреба, които са труднодостъпни и са от интерес само за историците. Но по своята същност, архивното наследство е ценно свидетелство за икономическото, политическото, социалното и културното развитие на човечеството и неговото опазване е от изключително значение за всяка нация, която иска да съхрани своята историческа памет.

Днес в 10ч. в Държавен архив Плевен започва Ден на отворените врати. Той е част от събитията, свързани с честване на 70 години Държавен архив Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: