19 бъдещи инженери се включиха в открито занятие във ВВВУ „Георги Бенковски“

08.06.2022 9:40

Заслужен интерес предизвиква откритото занятие по техническа експлоатация на летателните апарати, провеждано в началото на юни месец във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия. В него тази година се включиха 19 бъдещи инженери от специализации: “Самолета и двигателя“, „Авиационно оборудване“ и „Авиационно въоръжение“.

Занятието предвижда разнообразни дейности от разкриване на самолета, получаване на инструмента и техническата документация, през инструктажа за мерки за безопасност при работа с авиационна техника и поставяне на заданието до приключване дейностите по самолета, преглед, затваряне на кабините, контрол на наличието на инструмента , закриване и запечатване на самолета.

Обект за работа бе самолет L39 – борд 201 и борд 206. Всяка от групите изпълняваше характерно за специализацията си при обслужване на самолета упражнение: обслужване на системата за кондициониране на самолета, демонтажно-монтажни работи по светлотехническото оборудване, монтаж на УБ-16 и проверка системата на НУР.

 

Извършен бе и демонстрационен показ на предполетна подготовка, съгласно регламента за техническо обслужване на L39 от представители от трите специализации, които попълваха и документацията за извършената подготовка. Пилоти- курсанти приеха самолета след извършения  предполетен преглед, попълвайки контролния лист за полети, заеха кабините, извършиха хладен запуск на „САПФИР“  под контрола на техника и старши техника на самолета.

Мнението на началника на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“ полковник доцент д-р инж. Любомир Митов е ,че обучаемите са показали знания и умения, които обезпечават сигурност по време на полета. Заслуга за това имат и преподавателите от профилиращите катедри, както и екипа на възродената катедра „ТЕЛА“. Участниците в откритото занятие ще получат сертификати, а отличилите се – грамоти на специална церемония.

Информация: ВВВУ „Георги Бенковски“, снимки: ст. серж. Райна Параскова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: