Проект по програма Еразъм+ CONNECTING PEOPLE на СУ “ Крум Попов“ завършва успешно!

08.06.2022 13:32

През месец ноември 2019 година в СУ „Крум Попов“ град Левски положихме основите на проект CONNECTING PEOPLE по Ключова дейност 2 – Стратегически партньорства за училищен обмен по програма Еразъм + .  Проектът бе двугодишен и представлява обмяна на опит между пет училища от България, Гърция, Латвия, Румъния и Турция.  Българското домакинство бе оценено на високо ниво от всички участници и допринесе за създаването на приятелска и устойчива връзка между участниците. Те бяха посрещнати топло и уютно в домовете на  семействата на нашите ученици и бяха изпратени също толкова добре с грандиозен концерт и подаръци от България.

Последва втора мобилност по проекта и проектните дейности продължиха в училище Școala Gimnazială ,, Ștefan cel Mare“, град Дорохой в Румъния.

Учениците общуваха с новите си европейски приятели и участваха в различни игри, тихи пиеси и посещения на учебни часове, както и на културно-исторически обекти в региона. Бе организирана и среща с кмета на града, който приветства всички с добре дошли и сподели своята съпричастност към образованието и възпитанието на учениците и младите хора.

В очакване на следващата среща в Кавала, Гърция – училище 4 EPAL KAVALAS, и света бе потопен в една нова реалност-пандемия от Ковид-19 и целия ни живот започна да тупти в онлайн измерението. Това се случи и с проектните дейности, които продължиха да се организират онлайн. Ученици и учители от СУ“Крум Попов“, град Левски участваха активно в  онлайн мобилност по проектна програма Еразъм +  CONNECTING PEOPLE, съфинансиран от Европейския съюз. Проектът се реализира от 2019г., но бе удължен и заради пандемичните условия и невъзможност за пътувания, мобилността в Кавала, Гърция се проведе неприсъствено, а с помощта на интернет-връзка. В продължение на пет работни дни от 22.11.2021г. до 26.11.2021г. включително, участниците  партньори от България, Гърция, Латвия, Румъния и Турция работиха за осъществяване на дейностите по проекта.

Следващата среща бе отново онлайн и се проведе  от 21.03.22 до 25.03.2022г. Страна домакин бе Латвия, Венцпилс и училище Ventspils1. pamatskola. Участниците от различните страни работиха по предварителния график на проекта и създадоха красиви книгоразделители, презентации, изработиха макети на най-известните архитектурни паметници, играха игри и изпълниха още много интересни и интерактивни задачи.

Последната мобилност за проект CONNECTING PEOPLE бе проведена от 23.05.22 до 27.05.2022г. отново в онлайн формат, като домакини бяха Турция, Афионкарахисар и училище EMIRDAG MEHMETAKIF ERSOY ORTAOKULU. Участниците от  СУ „Крум Попов“ се включиха активно в срещата като изпълниха отговорно и креативно поставените задачи в графика на проектните дейности. Учениците работиха в екип, подобриха своите знания и умения, също така обогатиха езиковата си култура, тъй като работния език на проекта е английски. Представихме град Левски, чрез собствен проект в Google Earth, показахме с какво България се различава от останалите страни-партньори чрез видеоклип и красива презентация, изработена от една от участничките – Рая Варимезова, изработихме заедно флаери, вечен календар и нов технологичен инструмент за общуване, който представихме в изложбата Create to communicate. Също така в един от работните дни участвахме в Състезание за песни Евровизия, където България и ученици и учители от СУ“Крум Попов“ взеха ПЪРВО място след гласуване от страна на всички участници. Благодарение на изпълненията на нашите талантливи певици Любена Стоилкова и Биляна Цветанова, както и на учителите от ВГ “Даскалисимо“ ,  българския отбор спечели с 600 точки.

Благодарим на всички участници от СУ“Крум Попов“  за участието и доверието, за любовта към новите предизвикателства и за това, че представиха училището, града и родината ни по най-добрият начин, достойно и отлично! Изказваме благодарност и на техните семейства за подкрепата!

В началото на месец юни в СУ“Крум Попов“ се проведе среща-презентация пред ученици и учители от училището на тема „Еразъм +? От теб зависи!“

Презентацията бе за разпространение на резултатите от проект по програма Еразъм + CONNECTING PEOPLE, съфинансиран от програмата Еразъм + на Европейския съюз.

Учениците бяха впечатлени от всичко, което видяха и чуха. Те имаха възможност да се потопят в културата на всяка една страна партньор в проекта- България, Гърция, Латвия, Румъния и Турция, да научат интересни факти, да видят красиви места и презентации, както и да разгледат крайните продукти от проектните дейности.

Учениците, участвали в мобилностите, разказаха от първо лице своите впечатления и емоции от преживяването и предизвикателството Еразъм +. Те споделиха, че са научили много нови неща, създали са нови приятелства и са подобрили своите езикови, дигитални и комуникативни компетентности, както и уменията си за работа в екип!

 

Благодарим на ръководството на училището в лицето на госпожа  Валентина Дженева и госпожа Наталия Чингова за предоставените възможности и доверието!

Благодарим на участниците в проекта и техните семейства за това, че се справиха брилянтно!

Благодарим на екипа учители, които работиха неуморно, за да се изпълнят проектните дейности!

Нека сме здрави и да работим с енергия и ентусиазъм и занапред по новите проекти!

 

Екипът, работещ по проект CONNECTING PEOPLE

СУ „КРУМ ПОПОВ“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: