Много емоции донесе второто издание на Фестивала на къдроглавия пеликан

08.06.2022 15:24

С много усмивки, шарени емоции и романтични залези на брега на река Дунав, измина второто издание на Фестивала на къдроглавия пеликан.  Фестивалът се организира от Дирекция на Природен парк „Персина“ и е дейност по проект „Животът на пеликана“ по програма LIFE на ЕС, в изпънение на който парка си партнира с Българското дружество за защита на птиците и още 6 международни партньора. Дейностите по фестивала се осъществяват и с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Фестивалът на къдроглавия пеликан се организира, като информационно – образователно събитие с природозащитна насоченост. И тази година се завихри една феерия от емоции, образователни беседи, еко – игри и работилници за малки и големи. Организиран бе и летен базар „Персина“ с продукти на местни занаятчии. В центъра на фестивала се постави къдроглавия пеликан.

По традиция гости на събитието бяха различни организации, като Природен парк „Врачански балкан“, Природен парк „Сините камъни“, Природен парк „Русенски лом“, Регионална дирекция по горите – Ловеч, неправителствените организации: WWF – България и Българското дружество за защита на птиците. Всички те работят за възстановяването и съхранението на видовете и опазват кътчета от българската природа.

На щандовете и ателиета взеха участие, местни социални, образователни и културни центрове: ЦСРИ „Свети Винкентий“ – гр. Белене, ЦОП „Света Марта“ – гр. Белене, ЦПЛР – Общински Детски Комплекс – Белене, НЧ „Христо Ботев“ гр. Белне,  всички те подготвиха интересни ателиета с екологична и образователна насоченост, специално създадени за Фестивала на къдроглавия пеликан с тема: „Опазването на къдроглавите пеликани“.

С интересни беседи се включиха: WWF – България, като разказаха за мигриращите риби; БДЗП, представиха – „Животът на пеликана“ и проект Erasmus + на СУ „Димчо Дебелянов“ гр. Белене  направиха еко – презентации.

През всички дни на Фестивала екипът на Дирекция на природен парк „Персина“ беше подкрепен с доброволческа дейност от група доброволци завършили Златно ниво на международната награда на херцога на Единбург, от Средно училище „Димитър Благоев“ гр. Свищов, с координатор г-жа Здравка Ганева.

Огромен интерес предизвикаха вечерните програми и през двата дни на Фестивала на къдроглавия пеликан. Участниците не бяха подбрани случайно, те представяха културното и историческото наследство на района на Природен парк „Персина“. Участваха: Детски танцов състав „Димум“; Клуб по китара към НЧ „Христо Ботев – 1892“, с ръководител Румен Арабаджиев; Легионерите от Римския легион Legio I Italica с класическа антична възстановка; DJ Buckshot; Клуб по модерни танци „ДивнА“ с ръководител Анна – Мария Дракова и Рок група „PROJECT FIVE“.

Гост на фестивала бе куклената акция за деца и възрастни „Моят съсед пеликана“ по идея и реализация на кукловода Неделина Роселинова. Кукла пеликан се разхождаше сред публиката на финалната вечер на фестивала и посрещна залеза на брега на река Дунав, пред Посетителския център на ПП „Персина“.

Фестивалът на къдроглавия пеликан има за цел да популяризира дейностите по опазване и съхранение на къдроглавите пеликани. Да насочи вниманието на широка аудитория от хора върху заплахите за вида, като бракониерството, човешкото безпокойство и загубата на местообитания. След второто издание на фестивала се надяваме този широк форум да е допринесъл, за това пеликаните, да са станали по – любими и по – близки до хората, а начинът им на живот по – разбираем.

Дирекция на Природен парк „Персина“ изказва искрени благодарности на всички участници в програмата на фестивала, както и на доброволците на наградата на херцога на Единбург. Без Вас фестивалът нямаше да се получи толкова пъстър, шарен и емоционален.

И нека отправим един апел: „Обичайте природата и пеликаните!“.

Текст и снимки:

ДПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: