„Ден” е против предложението на БСП за гласуване с хартиени бюлетини

08.06.2022 17:40

С връщането на хартиените бюлетини БСП подкрепя ГЕРБ и ДПС. Използването на смесено машинно и хартиено гласуване ще върне всички лоши практики при провеждане на избори.

Следващите избори са местни и вероятно това предложение не случайно се прави точно сега. Тези избори са сложни, провеждат се в 265 общини, всяка със свои кандидати и листи, и се организират от общински избирателни комисии, които от своя страна не са професионални. Очевидно БСП, ГЕРБ и ДПС бранят статуквото на своите кметове по този начин.

Ние от „Достойнството на един народ – ДЕН” напомняме, че вече повече от две години настояваме за:

–   въвеждане на електронно-дистанционно гласуване;

–   въвеждане на активна регистрация за участие в изборите;

–   изчистване на избирателните списъци от „мъртви души”;

–   създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес;

–   машинно гласуване.

До този момент малката, но съществена крачка е въвеждането на машинното гласуване и отмяна на хартиеното такова е  направена и е дала своите очевидни резултати.

Системното неглижиране на тези предложения в миналото, опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори.

Вместо това БСП внасят предложение, което да ни върне към статукво за провеждане на избори, съпроводено с купуване на гласове, невалидни бюлетини, корпоративен вот. Също така разходи за отпечатването на милиони бюлетини за всеки избор и ангажирането на повече членове на комисии, които разбира се, да гласуват „правилно”.

Това информират от Пресцентър на движението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: