Инж. Василев, директор на „Топлофикация Плевен“: С конкретни мерки трябва да се гарантира предстоящият отоплителен сезон

06.06.2022 14:12

Разговаряме с директора на „Топлофикация Плевен“ инж. Йордан Василев по повод актуални теми, свърани с цените на газа, мерките, които трябва да бъдат взети от държавата за справяне с енергийната криза, както и за предстоящи планови ремонти.

Предвид енергийната криза кои са най-належащите мерки, които трябва да се предприемат, инж. Василев?

Изправени сме пред една изключително голяма криза, в която цените на природния газ и въглеродните емисии бележат рекордни нива. Държавата трябва да се намеси с конкретен план за действие, за да се подобри ситуацията. Необходимо е формирането на ясна и аргументирано защитена национална позиция за българската енергетика.

Трябва да се предприемат мерки, за да се облекчат пряко засегнатите от повишените цени. Става въпрос за потребителите на газ за отопление и топлофикациите. Надявам се одобреният антикризисен план да проработи, защото мерките целят именно компенсиране на гражданите, които най-много страдат от високата инфлация. Сред антикризисните мерки е намаляването на ДДС върху сметките за парно и топла вода от началото на юли, когато се очаква КЕВР да обяви колко ще плащат клиентите за отопление тази зима.

Днес редица експерти говорят за енергийната криза като за регионален европейски проблем, свързан с несигурност на доставките на природен газ, повишение на цените и празни газохранилища. Някои очакват проблемът да се реши през пролетта и лятото, защото няма нужда от толкова газ за отопление и че Русия и Украйна ще се разберат.

Как Ви се отразява повишението на цената на газа?

„Топлофикация Плевен“ търпи големи загуби заради недовзетия приход. Това де факто е разликата между цената, на която осигуряваме отопление и и повишените ни разходи, сред които тройно по-високата стойност, на която купуваме газа. Получените компенсации от държавата не успяха да покрият тази разлика на входа и изхода.

Ще успеете ли да извършите годишния планов ремонт при тежката ситуация?

Задължително ще извършим профилактика и ремонтни дейности на съоръженията и топлопреносната мрежа. Превантивните дейности гарантират успешен отоплителен сезон. Ако през лятото не направим подобрения, рискуваме зимата да възникнат аварии и да оставим хората не само без топла вода, но и без парно.

„Топлофикация Плевен“ е едно от най-екологично ориентираните предприятия в България. Опазването на околната среда е наш приоритет. Ще продължим да влагаме значителни средства в зелени проекти.

Като заговорихме за екологични проекти, бихте ли ни споделили за вече реализиран такъв?

Когато говорим за мащабни инвестиции за опазването на околната среда и производството на чиста енергия, мога да Ви споделя, че „Топлофикация Плевен“ е първото дружество, което инвестира в американска газова турбина. Проект, в който вложихме огромен финансов ресурс, но днес се убеждаваме, че сме взели най-правилното решение за централата. Тази инвестиция осигури дългосрочно, устойчиво и екологосъобразно развитие на предприятието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: