Виолета Иеремиева участва в международна конференция по пътна безопасност       

02.06.2022 15:47

Заместник областният управител Виолета Иеремиева, в качеството си на председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, взе участие в международната конференция по пътна безопасност „Визия нула за Балканите“, организирана от Международната пътна федерация (IRF Global) и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ). Събитието се проведе на 1-2 юни 2022 г. в гр.София, под патронажа на Президентa на Република България – г-н Румен Радев.

Началото на второто Десетилетие на действията на ООН за пътна безопасност бележи нови форми на международно сътрудничество за предотвратяване на продължаващата и нарастваща епидемия от пътнотранспортни произшествия, отговорна за 1 350 000 смъртни случая годишно. Ключът към успеха на по-нататъшните усилия е признанието, че никакво ниво на смърт или сериозно нараняване не е приемливо. Следователно отчитането на човешката погрешност и уязвимост трябва да стане първостепенен приоритет за всички участници в системата на автомобилния транспорт.

Целта на конференцията бе насърчаването на интегрирането на политиките на „Визия Нула“ и представяне на убедителни аргументи за инвестиции в безопасността; откриването на възможности за засилено трансгранично сътрудничество по пътните коридори и транзитния трафик; съсредоточаване върху рисковите фактори и пътните пропуски, които водят до тежки и фатални наранявания.

„Ефектът от пътнотранспортните произшествия се измерва дори в проценти от брутния вътрешен продукт, когато говорим за икономически загуби. На Балканите проблемът е най-остър. Ако вземем статистиката, България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението. Ние трябва да търсим общ подход за решаване на този сложен проблем, пред който сме изправени. Изходът е да си поставим много високо ниво на амбиция, но и трябва да приемем интегриран подход“, каза държавният глава.

„Над 80 са участъците със завишен процент на пътно-транспортни произшествия, спешно ще бъдат взети мерки най-опасните сред тях да бъдат ремонтирани или обезопасени“ – от своя страна заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на международната конференция.

В събитието участваха над 300 представители на отговорните министерства и институции в Република България, посланиците на всички страни от Балканския полуостров, представители на Европейската комисия, неправителствени организации, доказани одитори по пътна безопасност, експерти, научни работници и специалисти, както и представители на бизнес средите, с предмет на дейност – проектиране, пътно строителство, пътна безопасност и строителен надзор. Вторият ден на събитието се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където присъстваха пътни инженери, проектанти и одитори по пътна безопасност, студенти със специалност „Транспортно строителство“. Лектори представиха европейски и световни практики в пътната безопасност, които са доказали своята ефективност, както и иновативни технологии и възможни решения за подобряване на пътната безопасност,  намаляване броя на жертвите и пострадалите по пътищата, както по транспортните коридори, така и в градска среда.

По време на конференцията, в деня на празника им – 1-ви юни, деца рисуваха под напътствието и с помощта на известния български художник Иван Яхнаджиев, а картините си малките художници подариха на някои от официалните гости. Една от рисунките ще краси кабинета на заместник областния управител Виолета Иеремиева, самата тя потърпевша от ПТП, пряко и активно е ангажирана с каузата за безопасното движение по пътищата на България.

„При официалната статистика в България за първото тримесечие на 2022 г. се наблюдава рязък и постоянен ръст с над 25 души повече загинали, 144 повече ранени и 110 повече тежки ПТП.  Над 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на тази година спрямо същия период от 2021 г. От януари месец до началото на април над 100 души са загинали, а 1100 катастрофи са регистрирани по пътищата на България. Това са над сто почернени семейства. Човешкият живот е безценен! Данните са потресаващи! „Визия Нула за Блаканите“ е моята лична мисия!“ – споделя г-жа Виолета Иеремиева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: