За 21 път Панаирните дни в община Гулянци донесоха много настроение на жителите и гостите на града – снимки

31.05.2022 7:18

В дните от 27 до 29 май Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци организираха традиционните Панаирни дни. Събитията в празничната програма създадоха настроение на жителите и гостите на града, ангажираха с изкуство, култура, спорт и забавления и малки, и големи.

Първото събитие в рамките на Панаирните дни беше пътуващата фотоизложба на Културен семинар „Непознатите“ гр. Пловдив, която представи пъстротата на етническите групи в България, техния бит и култура. Ученици от общинските училища се срещнаха лично със Зоя Микова, която е двигател и част от екипа на семинара. Изложбата беше организирана със съдействието на фондация „Блулинк“  и беше отворена за посетители и в трите панаирни дни.

Вечерта на 27 май кметът на общината Лъчезар Яков откри празниците и пожела на всички здраве, повече поводи за радост и увери, че общинското ръководство и администрация правят възможното да развиват всички сфери на живот в общината. Гости на Гулянци в празничния момент бяха народният представител Валери Лачовски, кметове на общини и кметства, ръководители на институции и фирми. Първата вечер та панаира зарадва множеството на площада с концерти на духовия оркестър при СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци, самодейците при НЧ „П. Р. Славейков“ гр. Гулянции, ДГ „Незабравка“ гр. Гулянци и Райна.

Вторият от панаирните дни – 28 май премина под знака на народното творчество. Традиционният фолклорен събор събра близо 300 певци, танцьори и инструменталисти от общината и областта. Събитието тази година беше повлияно от характерния за нашия край влашки фолклор. Атрактивно начало на събора сложиха специалните гости на Община Гулянци ПФА „Шевица” гр. София. В последвалата програма участниците се представиха с песни, танци и ревю на автентични носии. Биянка Иванова от Долни Вит дефилира с облекло на двеста години, пазено и предавано в рода й от поколение на поколение. С голяма колекция се представи Стилиян Скилов от гр. Гулянци.

В рамките на Панаирните дни СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци проведе втора благотворителна инициатива по проект „Обичам моето училище“. Ученици, учители и родители предлагаха на жителите и гостите на Гулянци домашни сладкиши и лимонада. В акцията бяха събрани 1 100 лева, които ще бъдат използвани за подпомагане реализирането на проекта за обогатяване на интериора на училището и създаване на позитивна и привлекателна учебна среда.

В съботния ден Община Гулянци, МКБППМН и ЦОП гр. Гулянци проведоха инициативата „Спорт  и забавления за всички” на Спортен комплекс гр. Гулянци. Шахматистите от общината мериха сили на черно-бялата дъска. Турнирът е част от Панаирните дни от самото им създаване, а Драган Лунганов  от гр. Гулянци е от първите участници в него. Той бе награден за дългогодишното си участие, заедно с тазгодишните победители. Футболните отбори на четирите общински училища участваха в приятелски турнир. Отборите получиха почетни купи и награди от кмета на общината Лъчезар Яков. Екипът на ЦОП гр. Гулянци забавлява децата на Спортния комплекс с различни игри и състезания. Специално за Деня на детето беше поставено табло за послания, върху което и малки, и големи споделиха мисъл или рисунка за предстоящия детски празник.

Наситеният със събития ден завърши с концерт на Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица” гр. София и местните фолклорни изпълнители Красимира Красимирова, Бисерка Венкова, Емил Младенов и Християн Ангелов, Летиция Трифонова. Вълнуващата вечер продължи с концерт на Цветелина, която накара публиката да пее и танцува с нея до късните часове.

По традиция последният от панаирните дни беше посветен на най-малките жители и гости на града и общината. В детското утро „Децата на Гулянци пеят, творят и мечтаят” участваха детските градини и индивидуални изпълнители. С песни, стихчета и танци те се изявиха на голямата сцена и дадоха своята заявка за бъдещи звезди. Кметът на общината поздрави децата, пожела им безгрижно лято и ги награди с грамоти, подаръци и лакомства.

Панаирните дни в Гулянци завършиха с две кино прожекции „Пинокио: Истинска история” и българският филм „Останалото е пепел”, с участието на Диляна Попова, която родом е от Гулянци. Преди прожекцията тя сподели, че това е любимият й филм, защото разказва за една от забележителните български личности – Буров и киното е чудесен начин младите хора да се запознаят с него.

Панаирните дни в Гулянци се провеждат вече 21 години и са възможност за местните читалища, училища, детски градини и клубове да демонстрират своята културна и спортна дейност. Сцена са за талантливите жители и гости на града и общината. Панаирните дни събират на една трапеза близки и приятели, а на хорото малки и големи. Те са най-пъстрото и атрактивно събитие в общината.

Информация и снимки: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: