Инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“: Решително посрещаме всички предизвикателства в сектора

31.05.2022 14:27

Екипът на предприятието инвестира в сигурност и надеждност за своите клиенти

Разговаряме с директора на „Топлофикация Плевен“ инж. Йордан Василев.

  • Какво е да ръководите една от големите български газови топлофикации в България в притеснителна енергийна и икономическа обстановка, инж. Василев?

„Топлофикация Плевен“ е едно от модерните топлофикационни предприятия в България. Ние осигуряваме производството на електрическа и топлинна енергия за региона и сме част от енергийната система на страната. Това е голяма отговорност и изисква от нас гъвкави и иновативни решения.

В последните две години работим в изключително динамично време, обвързано с много трудности заради всички кризи, с които се сблъскахме. От едно предизвикателство влизаме в друго – пандемията, икономическата криза и днес – военният конфликт, който е на крачка от нас. Всички сътресения в международен план се отразяват пряко на България. Спирането на доставките на природен газ за нас като газова топлоцентрала е много притеснително. Успяхме да приключим успешно отоплителния сезон и клиентите да не усетят сътресения, но е необходимо да се намерят най-добрите решения за следващата зима. Откакто съм директор на „Топлофикация Плевен“ не е имало подобна ситуация. Въпреки това ние посрещаме с решителност всяко едно предизвикателство.

  • Кои са другите предизвикателства, с които се сблъсквате?

Като топлоцентрала най-важното е да осигуряваме сигурно и надеждно отопление за нашите клиенти. От малките аварии до големите инвестиции на фона на кризи, останахме гарант за качествени услуги. Отделно секторът ни се развива изключително динамично и ние трябва да бъдем част от този процес. Европейските зелени политики за чисто производство на енергия изискват от всяко предприятие да инвестира в зелени проекти. „Топлофикация Плевен“ е една от първите централи, която успешно реализира инвестиция на американска газова турбина. Съвместно с корпорацията „Дженерал Електрик“ повишихме ефективността при комбинираното производство на електро и топло енергия. Съоръжението е модерно, напълно автоматизирано и отговаря на всички световни стандарти за работа. Първоначалната инвестиция беше близо 40 милиона лева. В изпълнение на инструкцията за експлоатация на производителя всяка година инвестираме допълнителен финансов ресурс в поддръжката на газовата турбина.

За нас екологията и опазването на околната среда, както и безопасните условия на труд и надеждна експлоатация на мощностите винаги са били водещи. Усилията ни са насочени не само към гарантиране на екологичната устойчивост при производството на енергия, но и към изпълнението на европейските изисквания за намаляване на вредните емисии.

  • Разкажете за някое трудно решение в кариерата.

Всяко решение изисква да бъде добре обмислено и съобразено с възможностите и капацитета на централата. Благодарение на изключителните професионалисти в дружеството до сега винаги сме постигали успех и заради общите усилия предприятието ни днес е символ на надеждност и качество. При нас подборът на кадри се извършва много внимателно и мога да Ви уверя, че в дружеството работят едни от най-добрите инженери и енергийни експерти.

  • Освен в поддръжката на турбината, какви други подобрения предстоят да извършите преди началото на отоплителния сезон?

Преди да започнем ежегодната профилактика и ремонтни дейности ще извършим оглед на всички съоръжения, топлопреносната мрежа и абонатните станции. Ще обърнем внимание на проблемните участъци по топлопреносната мрежа. Също така ще извършим реконструкция на част от оборудването в абонатни станции.

  • Само преди месец коментирахте огромни загуби, които търпи „Топлофикация Плевен“ заради скока на газа. Смятате ли, че ще успеете да извършите всички належащи реконструкции с наличните средства?

За съжаление не само ние, но и всички топлофикации търпят огромни загуби заради недовзетия приход или казано накратко, наложи ни се да купуваме газ на много по-високи цени и да осигуряваме отопление на цената, определена от КЕВР през юли 2021 г. До края на юни 2022 г. ще натрупаме загуби на стойност около 45 милиона лв. Въпреки сложното положение, в което се намираме, Ви уверявам, че няма да бъдат орязани разходите за ремонт на съоръженията. В началото на м. април входирахме в КЕВР и нашето предложение за цената на топлинната енергия за новия зимен сезон. Тя е на база увеличената стойност на природния газ и въглеродните емисии. До месец ще бъде оповестена окончателната цена и се надаваме тя да бъде социално поносима и да бъде намерен балансът между нас като предприятие и клиентите ни.

  • Ако можете да се върнете назад, бихте ли избрали друга професия?

Не. Аз обичам професията си и всекидневно моите усилия и тези на колегите ми са за модернизация на „Топлофикация Плевен“. Горди сме с постигнатото до тук и Ви уверявам, че и занапред ще продължаваме да инвестираме в бъдещето на нашето предприятие.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: