Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен отбеляза 120 години от създаването си

29.05.2022 7:50

На 28 Май 2022 г., събота, с голям спортно-туристически празник в парк Кайлъка Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен отбеляза 120 години от създаването си. Туристическо дружество”Кайлъшка долина” – Плевен е основано през м. май 1901 г., но поради пандемията миналата година честването се отложи. Поройният дъжд в съботната сутрин не попречи на членовете и приятелите на клуба да се включат в събитията, организирани от всички клубове-членове на дружеството. В парк Кайлъка се проведоха пешеходен поход, коло поход, Осми преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс”, състезание по спортно ориентиране, воден слалом.

Сред гостите на празника бяха проф. Атанас Георгиев – член на УС на БТС, Димитър Петров – зам.-директор на Регионален исторически музей Плевен, приятели от туристическите дружества в Павликени, Дряново и Габрово. Кметът на Община Плевен Георг Спартански изпрати поздравителен адрес до туристите. Председателят на ТД „Кайлъшка долина” доц. Венци Росманов приветства всички присъстващи и благодари на членовете на дружеството, благодарение на които то развива активна туристическа дейност. Плевен е сред първите градове в страната с организирано туристическо движение и сред основателите на БТС. Туристът-ветеран и дългогодишен председател на дружеството Христо Недялков, който беше и рожденик, връчи от името на „Кайлъшка долина” плакети за заслуги към туристическото движение в Плевен.

Призът „Кристален еделвайс” и правото да представя Плевен на националния преглед на туристическите умения за учащи се завоюва ПГ по автотранспорт „Проф. Цветан Лазаров” – Плевен. Отборът спечели комплексното класиране в трите дисциплини – комбинирана спортно-туристическа щафета, теглене на въже и построяване на палатка. На второ място се класира отборът на ПГ по земеделие „Стефан Цанов” – гр. Кнежа, на трето – ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен.

Награди получиха и призьорите в състезанието по спортно ориентиране, проведено в чест на празника:

Деца до 10 години:

момичета

1 място – Мая Нолце

2 място – Магдалена Ненковска

Момчета

1 място – Велин Пенчев

2 място – Калоян Тодоров

3 място – Даниел Иванов

Девойки младша възраст:

1 място – Деница Иванова

2 място – Ивана Иванова

3 място – Елица Трифонова

Юноши младша възраст:

1 място – Теодор Велков

2 място – Милен Иванов

3 място – Станислав Георгиев

Информация и снимки: Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: