Ученици от СУ „Стоян Заимов“ с отлично представяне на Международна олимпиада

27.05.2022 7:14

Ученици от СУ „Стоян Заимов“ се включиха в ДИСТАНЦИОННАЯ ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИИ И КУЛЬТУРЕ САНКТ-ПЕТЕРБУРГА с регионално и международно участие. Тази година олимпиадата се провежда за седми път. Участие можеха да вземат ученици от 14 до 18 години, разделени на три категории – участници от  Санкт-Петербург, от Русия и от други държави.

От 7 до 12 февруари се проведе първият кръг, в който участниците трябваше да отгатнат темата на Олимпиадата, историческата личност и важните събития.

Темата на тазгодишната олимпиада беше  „Петр I руку приложил “.

От 111 участници от 16 държави за втория кръг се класираха 66, сред които бяха и нашите ученици Полина Динчева от X б клас, Кристиян Калчев и Георги Митевски от XI а клас.

От 21 февруари до 9 март се проведе вторият кръг, на който учениците решаваха задачи, като напред продължиха 56 ученици.

Третият кръг беше творчески. Участниците трябваше да представят авторски проект – колаж, посветен на темата на Олимпиадата. Колажът трябваше да пресъздаде реформите на Петър Велики, които променят и стават неотменима част от живота на Русия, да я представят с кратък текст до 10 изречения и подходящо заглавие. Проектът за третия кръг можеше да е в електронен вариант или изработен от хартия.

Учениците от нашето училище успешно се представиха в заключителния етап на Олимпиадата, като колажите им бяха оценени с високи оценки от журито. На финала на Олимпиадата се класираха 42 участници.

Кристиян Калчев е на 5 място с проект “Мечты сбываются”, представящ създаването на военноморския флот, изграждането на пристанища и корабостроителници, откриването на Морска академия и Школа по навигация от Петър Велики. Георги Митевски е 20-ти  с “Армия Петра Первого – модерная, европейская армия”, който ни запознава с реформите в армията и влиянието им в икономическото и политическото развитие на Русия.

Проектът на Полина Динчева „А как Академия” е с най-висока оценка. Той представя реформите на Петър Велики в образованието и е изработен от хартия в триизмерен вариант. Основната му част повтаря оставените отпечатъци от ръката на Петър I. Проектът е изработен от участничката, като статиите и изображенията в него представят събития, символизиращи началото на нова ера в Русия. Полина Динчева е класирана на първо място с най-висок бал от финалистите в категорията участници от други държави.

Информация и снимки: СУ „Стоян Заимов“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: