Кметът Спартански на 24 май: Ако сме единни, ще оцелеем в превратностите на времето!

24.05.2022 12:58

Всяка година на 24 май, на най-българския празник, цяла България празнува Деня на духовността и на словото – писано и неписано. Така е от стотици години.

В Плевен първото официално честване се провежда през 1873 година по инициатива на старши учител Нестор Марков.

За да се стигне до този всенароден масов празник са минали векове, в които българската държавност не винаги е съществувала, но българският народ, българската духовност, българската култура и българската писменост са просъществували от средата на 9 век до днес. Това заяви в словото си на празничния 24-ти май кметът на Община Плевен Георг Спартански.

„Още в средата на 9-ти век Борис Първи е прозрял, че държава, която се състои от разнородни племена на големи територии, но няма обединеност под формата на едине език, религия и писменост – няма бъдеще. Затова са създадени книжовните ни школи, затова се слави делото на Кирил и Методий, затова се прекланяме пред делото на техните ученици. Затова хиляди знайни и незнайни монаси в манастирите са преписвали светите слова и са разнасяли писмеността по цялата българска земя.“, каза още кметът на Плевен.

„Нашият малък народ ще оцелее в превратностите и турбуленциите на времето само ако сме единни, ако имаме мъдри управленци, ако имаме единство на българската православна църква, ако имаме народ, който вярва на своите учители, на своите духовни пастири и на своите управленци. Само това триединство може да съхрани нашия народ в бурните води на днешното съвремие.“, заяви Спартански.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: