Инж. Василев, Топлофикация Плевен: Въпреки инфлацията, парното трябва да остане един от  най-евтините начини за отопление!

23.05.2022 11:30

Производителите на топлинна и електрическа енергия са поредният бранш, който е сериозно засегнат от огромното нарастване на цената на природния газ и на останалите компоненти, които формират себестойността на произведения краен продукт.

„Изглежда, че ние сме един от малкото останали сектори, които не са обявили ефективни стачни действия поради огромната инфлация, създаваща невъзможност да се погасяват надлежно всички разходи, но това не означава, че не сме засегнати. За сега се справяме, но не се знае до кога. Основият проблем за газовите топлофикации е тройното повишение на цената на природния газ за по-малко от година без да е променяна цената, по която продаваме произведената енергия. Покачването на цените на материалите и консумативите, които използваме, без промяна в крайните цени също водят до огромен по размери нереализиран приход. Става въпрос за нереализиран приход за милиони само за Топлофикация Плевен.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Плевен инж. Йордан Василев.

Енергийният експерт обясни, че действащите цени на парното и топлата вода на всички топлофикации са определени на база 50 лв. за природен газ, но реалната цена на синьото гориво достигна 162 лв. през този месец, а според инж. Василев едва ли проблемът със спрените доставки от Русия ще бъде решен достатъчно бързо. По думите му увеличението на цената на природния газ вероятно ще продължи и през следващите месеци, което допълнително ще увеличи недовзетия приход на газовите централи и ще задълбочи кризата.

„През следващия месец предстои да се вземе решение дали ще има промяна в цените на топлинната енергия за новия регулаторен период. Ако отчетем трикратното увеличение на основното ни гориво, покачването за крайните потребители трябва да е сериозно, но се надяваме, както винаги, КЕВР да вземе балансирано решение, с което да не натоварва излишно потребителите. За нас най-правилно е държавата да поеме част от поскъпването и да не позволи неимоверно увеличение на цените на нашите услуги. Цените на централното отопление и топлата вода трябва да бъдат социални. Въпреки инфлацията, парното трябва да остане един от най-евтините начини за отопление.“ каза инж. Йордан Василев.

По думите на изпълнителния директор на Топлофикация Плевен моментът, когато в по-голяма степен ще разчитаме на енергия от слънце и вятър е твърде далеч, а решенията, които се взимат днес, са изключително важни за бъдещето на българската енергетика и на каква цена ще се продава произведената в бъдеще енергия .

„За много хора 100% зелена енергия в България е мечта, но трябва да бъдем реалисти и да осъзнаем, че без базовата енергия, осигурявана от АЕЦ и топлофикациите, електроенергийната сигурност ще е в риск.“ каза инж. Йордан Василев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: