Китайска студентка по политология с интерес към работата на Общински съвет – Плевен

23.05.2022 14:14

Студентка по политология от Университета Бирмингам, Англия, наблюдава работата на комисиите в Общински съвет – Плевен. Юсян Лин, чиято родина е Китай, подготвя дисертация за българския политически живот и присъства на заседание на Постоянната комисия по „Законност и контрол по изпълнение на решенията“ с председател Свилен Трифонов, който е и един от заместник – председателите на местния парламент.

25-годишната Юсян Лин говори перфектен български език и има желание да опознае в детайли българската политика, доколкото е възможно. В България е от половин година, а в Плевен е за първи път.

„Казвам се Юсян Лин и съм от Китай. Името ми на китайски означава летя в Космоса. В Пекин изучавах български език и традицията бе всеки от нас да си избере и едно българско име. Моята преподавателка по български там – д-р Люба Атанасова, ми даде името Валентина. Разказа ми, че Валентина Терешкова е първата жена, полетяла в Космоса. Затова сега в България се представям и като Валентина“, обяснява историята на българското си име Юсян Лин.

Преди пристигането си в България, Юсян Лин е изучавала българска филология в Пекин, след което продължава образованието си в Англия, специалност „Политически науки“. От септември миналата година е в България във връзка със своята докторантура и подготовката на дисертация, посветена на устойчивостта на политическите партии у нас.

„В България съм, за да получа възможно най-много информация по темата и да придобия лични впечатления. Интересно ми е да наблюдавам Вашия политически живот. Когато има нови партии виждаме, че хората гласуват за тях – тоест в бъдещето е трудно да има нещо като твърд електорат. Интересно ми как една партия формира своя електорат и структура, как привлича хората“, коментира гостенката в разговор с председателя на Комисията по законност Свилен Трифонов.

Освен от политика и местния политически живот Юсян Лин е любопитна и към начина на живот в страната ни. Споделя, че най-много в Плевен й харесва Водната каскада и центъра на града и е категорична, че ще гостува отново на Общинския съвет през юли.

 

Това информират от ОбС – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: