Еразъм+ в ОУ „Валери Петров“

16.05.2022 18:06

От 9-ти до 13-ти май в град Канедо, Португалия, се проведе втората среща по проект „За нашата общност, за нашата планета“ по програма Еразъм+.  Шест ученици и четири учители от ОУ „Валери Петров“ – Плевен се включиха в дейностите, свързани с темата на мобилността – Рециклиране. Заедно с партньорите от Франция, Румъния, Гърция и Италия те посетиха  Регионалната служба за управление на отпадъците. Запознаха се с дейността й, основана на принципите на кръговата икономика.

В завода за компостиране се обработват 60 хиляди тона годишно хранителни и зелени отпадъци от разделното събиране. Използва се тунелният процес на компостиране, като се произвежда около 13 хиляди тона годишно висококачествен органичен компост. Разгледаха централата за рециклиране, в която две пречиствателни линии са в непрекъсната работа и са напълно автоматизирани. Тя е с пречиствателен капацитет от 380 000 тона годишно, като преработва средно около 1100 тона отпадъци на ден и генерира приблизително 170 000 MWh електроенергия годишно.

Близо 90% от произведената енергия се въвежда в обществената мрежа, което е еквивалентно на количеството, необходимо за снабдяване на около 150 000 жители. В Центъра за възстановяване на енергия от отпадъците, които не могат да бъдат използвани за компостиране и рециклиране, чрез контролиран процес на изгаряне се произвежда водна пара, която генерира електричество.

В Музея на хартията учениците създадоха екзотични пана от ръчно изработена хартия и паунови пера, събрани в Zoo Lourosa – Ornithological Park Lourosa. Посадиха растения в училищната Еразъм градина на Agrupamento de Escolas de Canedo.

Това информират от ОУ „Валери Петров“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: