Отборът на ВВВУ „Георги Бенковски“ спечели финала на състезанието по приложна електроника

13.05.2022 7:10

Отборът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия спечели финала на състезанието по приложна електроника, което се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Курсант-сержант Атанас Тодоров и курсант-сержант Явор Трифонов събраха най-висок сбор от точки и изпревариха отборите на Технически университет – Варна и Технически университет – Габрово, които заеха второ и трето място.

Нели Георгиева от Техническия университет във Варна е победител в индивидуалната надпревара. Второто място зае курсант-сержант Атанас Тодоров от ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, трети е Симеон Славков от Техническия университет в Габрово. Победителите бяха наградени с ваучери за електронни компоненти от „Елимекс“ ЕООД и грамоти, които им връчи инж. Детелина Иванова. Студентите и курсантите получиха и сертификати за участие от НВУ.

Военният университет домакинства финала на състезанието за седми път. Тази година в надпреварата участваха курсанти и студенти от двата факултета на НВУ, от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, Техническия университет в Габрово и Техническия университет във Варна.

„Все по-очевидно е, че технологиите навлизат ударно в живота ни и вие сте тези, които ще продължавате да ги развивате и усъвършенствате. Пожелавам ви успех, надявам се устройствата на всеки един от вас да заработят“, каза зам.-началникът по учебната и научна дейност полк. доц. д-р инж. Николай Урумов, който даде старт на състезанието.

Във финалния кръг участват победителите от вътрешните турнири, проведени във всеки университет. Тук идват по двама състезатели, които работят и индивидуално, и отборно. Всеки трябва да направи макет на устройство, което има сирени и светодиоди и те трябва да заработят, обяснява организаторът на състезанието доц. д-р инж. Николай Долчинков, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в НВУ.  Според регламента състезателите получават всички елементи за макетите накуп и трябва да си ги разделят според задачата, която изпълняват. Когато са готови, е нужно да опишат работата си и да обяснят кои елементи са били излишни. Комисия проверява и оценява работата, включително и това как участниците са почистили работното си място.

Информация: https://www.facebook.com/VVVU.G.Benkovski

#тагове:

НАЙ-НОВИ: