Регионалният академичен център – Плевен представя изложбата „Звънът –  миналото среща бъдещето”

10.05.2022 12:01

На 11 май, денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ), съвместно с Медицински университет – Плевен ще открият фотодокументалната изложба „Звънът – миналото среща бъдещето”.

Изложбата е дело на Института по математика и информатика към БАН (ИМИ-БАН) в сътрудничество с община Велико Търново. Сбирката е създадена върху основата на материалите от паспортизацията на камбани от ИМИ – БАН след задълбочено проучване на екип изследователи от научния институт. ИМИ-БАН осигурява за изложбата дигитални обекти от мултимедийния си фонд (звук, снимки и текст от проектите за камбани).

Експозицията, която гостува в град Плевен, е придружена от записи от звука на всяка отделна камбана и представя паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ-БАН. В проектa са обхванати забележителни камбани на църкви, манастири, музеи, часовникови кули и др. Единствената по рода си сбирка свидетелства за богатото историческо и културно наследство на България, което е част от европейската културна съкровищница. Таблата с фотоси на камбанарии съдържат кратка информация в коя леярна са направени, къде са експонирани, какво е тяхното състояние към момента.

Изложбата ще бъде открита на 11 май /сряда/ от 13.00 ч. от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, академик д-р Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, Ректор на МУ-Плевен и проф. Галина Богданова, ИМИ при БАН – филиал Велико Търново, един от инициаторите на проекта за камбаните на България.

Част от събитието е и 20-минутен видеофилм, който ще покаже отделните етапи от проучването и дигитализацията на информацията за камбаните.

Изложбата се представя в рамките на Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен.

Експозицията „Звънът – миналото среща бъдещето“ ще бъде достъпна за посещения от гражданите и гостите на града в Телекомуникационния ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) на Медицински университет – Плевен от 11 до 31 май 2022 г.

Това информират от Медицински университет – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: