Иво Аръков – как се сбъдват мечтите

07.05.2022 8:26

Какъв съвет отправя актьорът към всички млади хора, чиято първа работа предстои

Като ученик получава предложение за шеф готвач. А ако не беше станал актьор, най-вероятно щеше да е музикален продуцент. Оказва се обаче, че нито музиката, нито кулинарията са неговите призвания. Защото голямата си любов открива на сцената. Днес той е едно от обичаните и популярни лица от телевизионния екран. За първата работа, първите научени уроци и как Lidl намира място между тях – разказва актьорът Иво Аръков.

Само на 16 години е, когато започва първата си работа – в заведение в родния Варна. Трупа опит като помощник-готвач, а накрая получава предложение и за шеф готвач. И макар да отказва, за да завърши образованието си, до ден днешен не би заменил този първи работен опит с нищо друго. Убеден е, че работата в ранна възраст учи на отговорност и дисциплина. Затова разпознава в лятната практика на Lidl една добра възможност за учениците, навършили 18 години, и не пропуска да я подкрепи, като споделя своя опит. За 9-и път програмата дава шанс на млади хора над 18 години да направят първите си професионални крачки, а първата стъпка в тази посока е като кандидатстват на https://jobs.lidl.bg/ до 15 май.

„Това е чудесна възможност за младите да влязат в света на възрастните и да се подготвят за бъдещето“, споделя Аръков. Смята, че ако човек стартира професионалния си живот на 30 години, ще бъде много по-трудно и ще се изисква повече време, за да се приспособи. „Затова нека отрано детето да пада, да се научи, че гравитацията съществува“, с усмивка казва той. Вярва, че по този начин младите ще станат по-ориентирани, ще се научат да общуват и да изпълняват задачите си, а това ще им е от полза независимо в коя професия се намерят след това.

Също както се случва с него. С много труд, упоритост и постоянство сбъдва мечтата си и извървява своя път до театъра и телевизията. Докато върви по него учи и много уроци. Като например, че човек не трябва да се страхува от грешките, че трябва да бъде смел в идеите си и търпелив към времето, необходимо да се реализират. Затова, ако трябва да отправи съвет към всички, на които предстои тръпката от първата работа, би им казал: „Грешете умерено, бъдете смели в разсъжденията си и намерете баланс между двете. Открийте в себе си желанието да учите и да търсите това, в което искате да успеете. Бъдете търпеливи и спокойни. Не бързайте. Имайте куража да изглеждате нелепо, когато задавате въпроси, които са известни за всички останали.“

Когато самият той започва работа, научава много за таксите, данъците и всички онези скучни на пръв поглед, но доста важни неща. Именно това впоследствие му помага да се ориентира какво възнаграждение иска да постигне и да оценява правилно собствения си труд.

Освен актьорството, мечтае и за музикалния бизнес. “Ако не се бях развил като актьор, сигурно щях да бъда музикален продуцент“, спомня си той. „Родителите ми обичаха да казват „трябва едната работа да ти е сигурна“. Сигурната работа трябваше да бъде готвач на туристически кораб, а докато почивам, да си композирам музика“, добавя Аръков. Съдбата обаче си знае работата.

Днес актьорът е влюбен в професията си, не спира да дава всичко от себе си и да гори във всяка своя роля. „Моята тайна е да се опитвам да мисля за сериозните неща с усмивка и спокойствие, въпреки че понякога е почти непосилно. Ключът към реализацията на таланта е да анализираме правилно, да не се влияем от манипулации, да посрещаме ежедневието със свеж ум и да проявяваме воля и постоянство“, обобщава съветите си към младите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: