“Пролетни празници от Лазаровден до Гергьовден“ в ДГ “Калина“

07.05.2022 8:05

На  6 май празнуваме „Гергьовден“ – един от най-големите празници в народния календар, който се провежда в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия.

Децата от четвърта  „А“ група “Приказен свят“ при ДГ “Калина“ гр. Плевен, с директор Ж.Атанасова, учител Б.Василева,  учител по музика Р.Григорова, представиха за своите родители с  пожелание за здраве и благоденствие поздравителен концерт с мото “Пролетни празници от Лазаровден до Гергьовден“, наситен с преразказ на народни обичаи,  народни умотворения, песни и стихове посветени на пролетните празници, наричания и благословии. С оживяването на тези традиции и тяхната обредна характеристика децата по естествен и непринуден начин възприемат, запазват и възраждат всичко българско, завещано от дедите ни.

Празничното настроение, допринесе не само за приобщаване на децата към народните обичаи и естетическите ценности, но и подпомага личностното им развитие, да осмислят и приемат културното многообразие в духа на предстоящия празник и в унисон с думите на една стара народна песен: „Весел празник е Великден, но още по-весел е Гергьовден“.

Честит Гергьовден, един от най-обичаните пролетни празници,  свързан с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя, треви и билки!

Информация и снимки: ДГ „Калина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: