Ученици от ДФСГ „Интелект“ отбелязаха Деня на Храбростта и празника на Българската армия

06.05.2022 12:20

Ученици от ДФСГ „Интелект“ – Плевен отбелязаха Деня на Храбростта и празника на Българската армия. В навечерието на празничния ден възпитаниците на гимназията от 9,10 и 11 клас представиха свои презентации и споделиха мнение за историята на празника, като успешно тълкуваха традицията в контекста на днешния ден.

Срещата на минало и настояще е поредната инициатива от Националната програма на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната ”Изучаване на традициите на историята на българската армия”,2021г, в която програма ДФСГ е вече дългогодишен партньор.

Беше представен проектът” Българското военно чудо”, чрез интересните презентации на учениците. Те разказаха за успехите на българските военни дейци във важни за страната и историята ни сражения и битки.

Учениците говориха за великите подвизи на българските офицери и герои, храбро защитавали отечеството през Балканската, Междусъюзническата война, Първата и Втората Световна война. Разказите за ненадминатите подвизи на ген. Владимир Вазов и Димитър Списаревски , прославили Българската армия , битките при Дойран и Сливница бяха приети с голям интерес, защото те учат не само на история, но и на национална гордост.

Интерес предизвика сред публиката и разговорът за първата жена, извезала бойно знаме.

 

Информация и снимки: ДФСГ „Интелект“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: