Плевен чества Деня на храбростта – снимки

05.05.2022 11:59

В плевенския храм „Свети Николай“ днес свещеници, в присъствието на ръководствата на Община Плевен, Общински съвет Плевен и на Плевенския гарнизон, осветиха икона на Свети Георги – покровител на Плевен и закрилник на Българската армия.

Припомняме, че с благословията на Българската православна църква на 15 май 2015 г. Плевенският митрополит Игнатий обяви Свети Георги Победоносец за покровител на град Плевен. По този повод по поръчка на Община Плевен нашият съгражданин иконописецът Красимир Ташев нарисува икона на закрилника на града ни. Иконата ще се съхранява в сградата на общинската администрация.

Мир, здраве и благоденствие за Плевен и плевенчани пожела след ритуала по освещаването кметът на града Георг Спартански.

Иконата тържествено бе занесена от плевенски свещеници, придружени от курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски”, пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия /пл. „Свободата”/, където се състоя водосвет и военен ритуал по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия.

Празникът завърши с шествие, начело с иконата на св. Георги към площад „Възраждане“ и тържествен марш на военните части.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: