ФФ ”Гергьовски люлки” в Левски – тържество на обичта към фолклорното ни богатство /снимки/

03.05.2022 16:51

Седмото издание на ФФ „Гергьовски люлки” за пореден път показа и доказа, че обичта към националната ни култура живее с таланта, младостта и красотата на поколенията.

На 1-ви май на откритата сцена пред Община Левски, от сутринта до  вечерта, над 370 участници във фестивалната програма, предимно деца и млади хора, с талант и вдъхновение показаха многообразието на фолклорното ни богатство.

Наградата на Кмета на Община Левски, Любка Александрова  – „Откритие на фестивала”, получи Квартет „Славейче“ при НЧ „Мита Стойчева 1900“ с. Обединение за китка от песни на Мита Стойчева.

Награда на Кмета на Община Левски получиха и Детски танцов състав „Северняче“ при ОУ „Христо Ботев“ с. Българене и ФГ „Боримски извори“ при НЧ „Напредък 1908“ с. Борима – за автентичен костюм.

Наградата на  журито за цялостно представяне бе присъдена на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Пордим.

Анжелика  Тихомирова Стефанова от гр. Левски спечели наградата „Най-малък участник”с песента „Катерино, моме”.

Наградата „Най-възрастен участник” бе присъдена на Богомил Иванов Евтимов от  НЧ „Съгласие 1895“ с. Стежерово, стежеровският музикант е участник в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г.

За „Най-артистично изпълнение” награда получи Ива Николаева Иванова от СУ „Николай Катранов“ гр. Свищов, с песните „Минавай либе” и „Разлюляла се Драгана”, и изпълнение на право хоро на тамбура.

С 20 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала общо бяха отличени участниците в различните възрастови групи и категории.

Своята подкрепа на фолклорното събитие изразиха и девет спонсори с материални и парични награди за творческите състави и индивидуални изпълнители.

Председателят на журито проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, благодари на организаторите, че фестивалът отново се възобновява след двегодишно прекъсване в трудните времена.

Впечатлен от таланта на многобройните млади участници, той пожела да продължат в музикалните  училища в страната. Празникът на фолклора и българската култура е удоволствие за журито, сподели проф. Киров, като изрази надеждата си догодина да няма пандемия и всички отново да са заедно, с пожелание: „Ние сме българи и фолклорът е нашето лице. Да пребъде фолклорът, да сме живи и здрави и догодина пак да се съберем!”.

Кметът на община Левски Любка Александрова изрази радостта си, че за пореден път заедно дадохме  прекрасен и емоционален старт на пролетния месец, че представянето на колективите на читалищата е прекрасно, въпреки пандемията, въпреки трудностите. Талантът на децата ще пребъде, защото фолклорната традиция в сърцата ни трябва да е жива, заедно с корена български.

Любка Александрова благодари сърдечно на журито за високия професионализъм, който поставя ФФ „Гергьовски люлки” на престижно място в Северна България. Пожела мир и по-спокойни дни през годината с надежда, че осмото издание ще бъде още по-пъстро, още по-емоционално и още по-българско.

Подробна информация за класираните на Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ 2022г. в град Левски е обявена на интернет страницата на Община Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: