Какви хидроизолационни материали трябва да използвате за Вашата сграда?

03.05.2022 11:02

Хидроизолационният строителен материал е материал, който осигурява защита срещу проникване на вода. Хидроизолационният строителен материал често се използва в строителството на сгради, но може да се прилага и върху отделни предмети. Хидроизолацията може да се класифицира въз основа на използваните материали, включително битумно-рулонна хидроизолация с посипка, полимер, силикатни и олеофобни материали.

Методът и хидроизолационните материали, които ще изберете, се определят от площта на сградата, която искате да изолирате. Ето трите най-често срещани сценария.

Хидроизолация на покриви

Това е термин, използван за описание на процеса на хидроизолацията на покрив. Когато става въпрос за проникване на вода, покривът е една от двете най-уязвими части на сградата. Покривните материали по принцип са водоустойчиви, но това не е достатъчно. Покривите са подложени на голямо износване и трябва да издържат поне 4-5 десетилетия.

Ще са необходими допълнителни хидроизолационни материали, за да се удължи експлоатационния срок. Те се нанасят върху покрива като защитно покритие, или се монтират под него като част от покривната конструкция. В зависимост от вида на покрива и климата във Вашия район, професионалният изпълнител ще ви препоръча най-добрите хидроизолационни продукти (среден брой дъждовни дни в годината, влажност на въздуха и т.н.).

Стени с хидроизолация

Хидроизолационните материали за стени трябва да осигуряват не само защита от вода. Пароизолационните бариери и въздушните бариери също трябва да бъдат включени. В противен случай влагата може да се задържи в зидарията и дограмата под изолацията, което да доведе до разпространение на мухъл, плесен и/или гъбички.

Хидроизолация за балкони и тераси

Хидроизолационните строителни материали за балкони и тераси трябва да отговарят на редица изисквания, включително устойчивост на UV лъчи и гъвкавост. Температурните колебания предизвикват леки движения по балконите и терасите. Под средната продължителност на живота на тези материали, твърдите хидроизолационни материали биха се напукали и биха изисквали ремонт или подмяна в кратък срок.

Хидроизолация за мазета и основи на сгради

Хидроизолационните материали, които се използват при ново строителство са много ефективни и предлагат защита в продължение на десетилетия. Обаче когато при изкопите в основите на сградата се установят високи нива на подпочвени води това може да доведе до усложнения и преждевременна амортизация. Дори ако подпочвените води са по-големи е възможно да залеят строителната техника, която от своя страна да дефектира и да се налага да се търсят резервни части за багерите , използвани в изкопните дейности, за да могат те да бъдат ремонтирани.

Видове хидроизолационни материали

Има редица материали, които могат да се класифицират като водоустойчиви. Понеже те са много на брой, ни ще се опитаме да обхванем само най-известните от тях и да предоставим техните предимства и недостатъци.

Полиуретанът е вид полимер (полиестер).

Полиуретанът е считан за един от най-ефективните хидроизолационни материали. Той може да се нанася гладко и равномерно и прониква дълбоко в повърхността. В резултат на това полиуретановата мембрана ще запълни и най-малките пукнатини в бетона, намалявайки способността му да абсорбира вода. Предимство на полиуретана е и устойчивостта му на масла, детергенти и различни химикали.

Полиуретанът е един от най-универсалните хидроизолационни материали благодарение на своите характеристики и предимства. Може да се нанася на стени, балкони, тераси и зидове. По отношение на цената той е в горния ценови диапазон.

Циментовото покритие е вид покритие, което се нанася върху бетон.

Пясък, органични и неорганични вещества, както и материали на основата на силициев диоксид, съставляват циментовото покритие. Тъй като е много лесно за нанасяне, то е много популярно сред изпълнителите на хидроизолации. Те трябва само да смесят праха с определено количество вода, преди да започнат процеса на полагане.

Недостатъкът е липсата на гъвкавост на циментовото покритие. В резултат на това, ние го препоръчваме като един от материалите за хидроизолация на мазета и основи.

Друго предимство на циментовото покритие е ниската му цена.

Циментовите материали са вид термопластични материали.

Това е един от най-дълготрайните хидроизолационни материали, с продължителност на живота около 50 години. Термопластикът става полутвърд при правилно нагряване и е отличен вариант за уплътняване на листове и панели. Термопластикът е много гъвкав и устойчив на удари, тъй като съдържа еластомери. Единственият недостатък е неговата висока цена.

Битумна мембрана

Битумната мембрана се произвежда чрез смесване на битум (вещество, подобно на катран) със смес от материали. Тя е универсална, лесна за прилагане и се препоръчва както за търговски, така и за жилищни сгради. Крайният резултат е лепкаво, вискозно вещество с дълъг срок на годност.

Въпреки това, тъй като се произвежда от суров петрол, това не е екологичен или дълготраен хидроизолационен продукт. Битумната мембрана, от друга страна, има ниска цена на приложение.

PVC хидроизолационна мембрана

Един от най-често използваните продукти за покривна хидроизолация е PVC мембраната. Тя е пропусклива както за вода, така и за водни пари и може да бъде подсилена за допълнителна здравина. Освен това е лесна за поставяне и има дълъг живот. Тези предимства обаче се предлагат на по-висока цена.

Резюме

Хидроизолацията на строителния материал е от решаващо значение, ако планирате да изградите нещо със собственото си жилищно пространство. Материалите трябва да защитават структурните компоненти и довършителните работи от външни елементи. Съществуват различни видове хидроизолационни строителни материали в зависимост от предназначението на конструкцията. Например, хидроизолационното покритие се нанася върху повърхности като бетон, мазилка и шперплат. Покритието образува бариера, която запечатва и предпазва повърхността от вода, химикали, мръсотия и други външни елементи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: