Започна Седмият Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски

01.05.2022 14:23

Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” събра тази сутрин в град Левски като пролетен извор красотата и пъстротата, таланта, ритмите и багрите на вековната българска традиция. Пъстро окичени Гергьовски люлки се залюляха в парка, а народните традиции за Гергьовден припомниха  домакините от НЧ „Г.Парцалев – 1901”.

Ганчо Александров приветства участниците във фестивала и всички на фолклорното събитие, на което беше почетена паметта на народната певица Мариета Аспарухова.

В памет на незабравимата Мариета Аспарухова, вдъхновител и активен участник във фестивала, носител на многобройни отличия за таланта и любовта си към българското, на което учеше с обич децата, за домакини и гости прозвуча любима нейна песен. В памет с обич и почит!

Кметът на Община Левски Любка Александрова, след емоционалното начало qизраз на любовта ни към Мариета Аспаруховаq поздрави всички участници във фестивала, домакини и гости, проф. Киров, журито и всички на фолклорния празник с пожелание за прекрасно  настроение.

„Много се радвам, че след две годишно прекъсване отново тук на площада в град Левски, в едно прекрасно майско, пролетно утро се събираме да се порадваме на истинската българска фолклорна традиция. Радвам се, че нашият фестивал и сега, днес привлече стотици участници от близо и далеч, малки и големи, и техните изпълнения ще ни заредят с позитивизъм, надежда и пролетно настроение. Имам огромното удоволствие да обявя поредното издание на Фолклорен Фестивал”Гергьовски люлки”-2022 за открито!”, заяви Любка Александрова.

Фестивалната сцена засия от младостта и красотата на най-младите участници във фестивала  – Танцов състав „Звънчета” и Детски танцов състав „Дъга” при  НЧ „Георги Парцалев -1901” с худ. ръководител Даринка Богданова.

Анджелина Тихомирова с песента „Катерино, моме” и танцовият състав на група „Пчелички” при ДГ”Слънце”, пролетното надиграване на танцовия състав при ДГ „Локомотив”, деца на пет и шест годишна възраст зарадваха всички с българските народни песни и танци.

Още с откриването на фестивала е видно, че журито, с председател проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив, ще има нелеката задача да отличи най-добрите.

Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” – 2022 продължава. Както вече е известно, над 370 са участниците от 5 да 80 години, които ще представят обработен и изворен фолклор с песни танци и народни музикални инструменти. На фестивалната сцена младостта, красотата и таланта се срещат с опита и съвършенството на дългогодишните изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: