Днес откриват Седмият Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски. 

01.05.2022 7:46

Кметът на Община Левски – Любка Александрова, ще открие днес официално Седмият Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски.

В събитието ще участват десетки групови и индивидуални изпълнители от читалища, детски градини , училища и индивидуални изпълнители от град и община Левски, от Червен Бряг , Свищов, Пордим, Сухиндол, Летница, Обединение, София и селата Бутово ,Дойренци, Коиловци, Одърне, Борима, Донино – Габровско. Най-много са младите хора и децата.

Обработен и изворен фолклор ще представят участници от 5 до 80-годишна възраст. Броят на младите хора във Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” през годините се увеличава, а това е и целта на фестивала. Съхраняването и популяризирането на фолклорното ни наследство  стимулира културните и образовате­лни институции при работа с различни възрастови групи и по този начин предава на поколенията фолклорното ни богатството.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, ще отличи и тази година най-добрите участници в конкурсната програма. Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр.Плевен – Елка Недялкова и  Валентин  Недялков ,Илиян Илиев – преподавател по хореография и  журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: