Какво включва счетоводното обслужване и защо е важен добрия счетоводител за всяка фирма?

29.04.2022 7:30

Ако сте собственик на бизнес, то вече сте наясно колко много задължения имате. Взимането на важните решения е ваша отговорност. Да предлагате на клиентите си качествени продукти и услуги също е важна част от ежедневието ви. Да се грижите за служителите си и това да бъдат доволни също е важно.

А, ако включите към всичко това и счетоводно обслужване, работата ви може да стане много натоварваща. Въпреки това, воденето на счетоводство е много отговорна работа, която трябва да се върши ежедневно, ако искате бизнесът ви да върви добре и да се развива. За щастие, не е нужно да разбирате от цифри и счетоводство. В този случай, добрият счетоводител е тук на помощ. Той може да направи чудеса с финансите ви и да държи бизнесът ви под контрол, за да може вие да се фокусирате върху други важни дейности.

Но как да изберете добър счетоводител?

Какви счетоводни услуги предлага на своите клиенти една добра счетоводна къща?

Какви са предлаганите за различните счетоводни услуги цени? 

Когато става въпрос за добър счетоводител, ясно е, че в зависимост от типа бизнес, който имате, той ще трябва да върши различни неща. Но има някои напълно задължителни услуги, които всеки счетоводител или счетоводна къща предлагат:

Следене на счетоводни документи

Когато става въпрос за малка фирма, която не е регистрирана по ЗДДС, най-основната дейност, която един счетоводител прави, е да издава и съхранява счетоводни документи за приходи и разходи, най-често фактури.

Разбира се, ако искате сами да издавате фактури, можете да го направи с платформа за фактуриране онлайн. Но и при това положение, ще трябва в крайна сметка да ги изпратите на счетоводителя, за да ги използва при годишното приключване.

Изготвяне на годишен финансов отчет

Независимо дали сте собственик на голям или малък бизнес, годишният финансов отчет е задължителен и трябва да бъде направен от професионалист. Той ще бъде отговорен за изготвянето на данъчната декларация и за следенето на това. Сега, в началото на годината, всички счетоводители се интересуват от срок за подаване на годишна данъчна декларация 2021. Именно сега е и моментът да действате, ако имате нужда от нов счетоводител.

Сключване на договори със служителите, осигуряване

Когато започнете да наемате служители, работата на вашия счетоводител значително се увеличава. Той ще бъде отговорен за сключването на граждански и трудови договори, както и за осигуряването на служителите и ръководството на компанията.

Регистрация по ЗДДС

Ако компанията ви генерира оборот от над 50 000 лв. за последните 12 месеца, то ще се наложи да направите регистрация по ЗДДС. Това е работа на добрия счетоводител. Той знае добре какви са сроковете и процедурите по регистрацията, които ще помогнат на фирмата ви да бъде управлявана спрямо законите на държавата, и ще ви помогнат да избегнете евентуални глоби или допълнителни такси.

Независимо от това каква е дейността, която вашата компания извършва, имате нужда от надежден счетоводител, на който можете да разчитате, за да върви работата гладко и без проблеми. Колкото повече се разраства бизнесът ви, толкова повече отговорности ще има вашият счетоводител. Ето защо е важно да изберете човек или счетоводна къща, на които наистина можете да се доверите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: