Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по Дунав

29.04.2022 9:23
Властите отчитат десетки случаи на незаконен улов годишно по долното течение на реката

Природозащитната организация WWF завърши своя анализ на данните за конфискувани екземпляри от критично застрашения вид есетра, събрани през 2021 г. от правоприлагащите органи в България, Румъния и Украйна. Изследването показва, че бракониерството остава сериозна заплаха за малкото останали популации на диви есетри по поречието на Долен Дунав. Въпреки че риболовът и продажбата на продукти от вида са забранена и в трите страни, броят на отчетените незаконни случаи на улов през 2021 г. възлиза на 57, което е сравнимо със случаите, регистрирани общо през трите предходни години.

„През последните години гранична полиция и отговорните власти увеличиха своите усилия в посока разкриване на случаите на незаконен риболов. Затова и данните, с които разполагаме, се увеличават. Важно е обаче да се повиши и темпът на правоприлагане, тъй като популациите на диви есетри са спаднали до толкова ниски нива, че сме длъжни да опазим всеки един екземпляр“, призовава Стоян Михов, ръководител на програма „Води“ във WWF България.

57-те случая на незаконен улов, регистрирани през миналата година, включват изземването на 178 броя есетрови риби, както и 154 съоръжения от забранения тип „кърмаци“, съставени от дълги въжета и куки с тежести и пригодени специално за улов на есетри. Общата им дължина е над 5 километра. Всички конфискувани уреди – кърмаци са от акваторията на България, но на наша територия няма конфискувани есетри.

„Голямата територия, която трябва да се покрие, спецификите на бракониерството с кърмаци и недостатъчният капацитет на правоохранителните органи са вероятните причини, поради които много рядко се установяват случаи за незаконен улов на есетрови риби в България. За да се промени това е нужно да се модернизира патрулното оборудване със съвременни технологии, както и да се увеличи кадровия състав на правоохранителните служби, работещи на терен“допълва Стоян Михов.

Властите в Румъния докладват за разкриване на 17 случая на незаконен улов, при които са конфискувани 62 есетрови екземпляра с общо тегло от 405 килограма и 7,5 килограма хайвер. В Украйна е установен рекорден брой от 116 конфискувани незаконно уловени есетри – почти толкова колкото през 2019 и 2020 г. взети заедно. Сред тях има и екземпляри от вида руска есетра, за който се смята, че е на ръба на изчезването в Дунав.

От WWF Украйна съобщават за сериозно повишаване нивото на прозрачност в работата на правоприлагащите органи, които докладват дейността си на своите институционални уебсайтове, както и в социалните мрежи. Опасенията са, че тази тенденция може да се обърне поради ограничените ресурси и методи на работа в резултат от войната.

Преди шест години експерти на WWF в България, Румъния, Сърбия и Украйна започнаха да събират информация за бракониерство срещу есетрите. Докладът с данните за първите пет години (2016-2020 г.) беше публикуван миналия април. В рамките на проучването бяха събрани 145 есетрови проби от търговските мрежи на четирите държави и впоследствие бяха подложени на изотопен и ДНК анализ в специализирана лаборатория в Германия с цел определяне на техния вид и произход. Резултатите показаха, че една трета от всички взети проби са били предложени на пазара незаконно. У нас от 32 проби, 19% са били продавани незаконно, а 13% са от диви дунавски есетри.

Сегашният анализ с данните от 2021 г. допълнително демонстрира необходимостта от сериозни усилия и спешни мерки за разкриване на незаконния риболов на есетри, в това число междуведомствено и трансгранично сътрудничество между правоохранителните и правоприлагащите органи от отделните държави. Експертите от WWF призовават за въвеждането на единна система за обмен на данни, която да улесни процеса по завеждане на съдебни дела срещу бракониерите и да ограничи престъпленията срещу дивата природа, тъй като оцеляването на последните есетрови популации по Дунав зависи пряко от това.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: